Linkovi

Mjanmar: 12 mrtvih dok se nastavljaju protesti protiv puča


Sestra (druga s leva) demonstranta koji je usmrćen sa pet hitaca tokom protesta protiv puča posmatra dok njegovo telo unose u medicinski centar u Manalaju, Mjanmar, 13. marta 2021.
Sestra (druga s leva) demonstranta koji je usmrćen sa pet hitaca tokom protesta protiv puča posmatra dok njegovo telo unose u medicinski centar u Manalaju, Mjanmar, 13. marta 2021.

Demonstranti su ponovo izašli na ulice gradova Mjanmara u subotu, a snage bezbednosti reagovale su ispaljujući ispaljujući bojevu municiju u gomilu.

Mediji i očevici prenose da su bezbednosne snage ubile najmanje 12 osoba u gradovima širom zemlje, prenosi agencija Rojters.

Usred kontinuiranih protesta i nasilja u Mjanmaru, istražitelj Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Mjanmaru pozvao je međunarodnu zajednicu da zauzme jedinstveni stav protiv vojne hunte koja je preuzela vlast u puču 1. februara.

"Srceparajuće je svedočiti o teroru i bezakonju od strane onih koji su ilegalno ugrabili vlast u Mjanmaru", koja je takođe poznata i kao Burma, rekao je Tomas Endrjuz za Savetu UN za ljudska prava u petak.

Dodao je da međunarodna zajednica "mora da huntu liši osećaja nekažnjivosti".

Zvaničnik Mjanmara rekao je savetu da se vlasti u zemlji ponašaju "krajnje uzdržano" prema demonstrantima.

Endrjuz je te tvrdnje nazvao "apsurdnim".

Otkako je vojska Mjanmara preuzela vlast od izabrane vlade, rekao je, snage bezbednosti ubile su najmanje 70 ljudi i samovoljno uhapsile više od 2.000.

Endrjuz je takođe rekao da postoje video dokazi da su snage bezbednosti zlonamerno tukle demonstrante, uništavale imovinu, pljačkale prodavnice i pucale neselektivno u domove ljudi, kao i da je hunta sistematski uništavala zakonsku zaštitu i slamala slobodu izražavanja i okupljanja.

Prošlog meseca SAD su najavile sankcije burmanskom vojnom režimu.

Ranije ove nedelje, vlada SAD uvela je sankcije protiv dvoje punoletne dece burmanskog vojnog vrhovnog zapovednika Min Aung Hlainga.

Sjedinjene Države zatražile su hitno puštanje Aung San Suu Ći, liderke stranke Nacionalna liga za demokratiju, svrgnutog predsjednika Vin Miinta i demonstranata, novinara i aktivista za ljudska prava koji su nepravedno privedeni nakon preuzimanja vlasti.

XS
SM
MD
LG