Linkovi

SAD: Smena vlade u Mjanmaru - vojni puč


Vojnici Mjanmara blizu skupštine u Najpjitou u Mjanmaru, 2. februara 2021.
Vojnici Mjanmara blizu skupštine u Najpjitou u Mjanmaru, 2. februara 2021.

Američki Stejt department zvanično je nazvao vojno preuzimanje vlasti u Mjanmaru - vojnim pučem.

"Posle pažljivog razmatranja činjenica i okolnosti, procenili smo da su Aung San Su Ći, liderka vladajuće partije Burme i Vin Mint, zakonito izabrani šef države, smenjeni u vojnom puču 1. februara", izjavio je zvaničnik Stejt departmenta u utorak.

Dan ranije, vojska je preuzela kontrolu nad Mjanmarom i uhapsila istaknute političare.

Neimenovani zvaničnik Stejt departmenta izjavio je da procena da se dogodio vojni puč "povlači sa sobom određene restrikcije strane pomoći vladi Mjanmara", i dodao da će SAD "preuzeti korake protiv odgovornih".

Sjedinjene Države će, prema rečima tog zvaničnika, nastaviti programe pomoći građanima Mjanmara, uključujući humanitarnu pomoć i inicijative podrške demokratiji.

Vojska Mjanamara saopštila je da je njeno preuzimanje kontrole i uvođenje vanrednog stanja, za koje je najavljeno da će trajati godinu dana, bilo neophodno jer vlada nije reagovala na tvrdnje o krađi glasova na novembarskim izborima na kojima je ubedljivo pobedila Nacionalna liga za demokratiju. Novo zasedanje parlamenta trebalo je da počne u ponedeljak.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel saopštio je da je razgovaral telefonom sa predsednikom Džozefom Bajdenom i pozdravio njegov odgovor na vojno preuzimanje vlasti u Mjanmaru.

"Nova administracija zaslužuje pohvale što je pristupila ovoj situaciji na dvostranački način i koordinisala svoj odgovor sa Kongresom", rekao je Mekonel.

"Ceo svet nas gleda. Nadam se i očekujem da će SAD brzo doći do očiglednog pravnog zaključka da je ovo bio vojni puč, i da će vojska morati da plati skupu cenu zbog svog napada na demokratiju."

Mjanmar pod kontrolom vojske
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Nacionalna liga za demokratiju Mjanmara ranije u utorak je pozvala na puštanje na slobodu Aung San Su Ći, predsednika Vina Minta i drugih stranačkih lidera, dok su građani u najvećem gradu Jangonu izražavali nezadovoljstvo trubeći u svojim automobilima, i udarajući u šerpe.

Američki zvaničnici "nisu bili u mogućnosti" da razgovaraju sa članovima NLD-a, rekao je predstavnik Stejt departmenta i dodao da je "većina visokih zvaničnika u kućnom pritvoru."

U Ujedinjenim nacijama, specijalna izaslanica za Mjanmar Kristin Šrejner Burgener pozvala je Savet bezbednosti da "kolektivno uputi jasan signal podrške demokratije u Mjanmaru".

Savet bezbednosti razmatra moguće saopštenje u kojem bi se osudio puč a vojska pozvala da poštuje vladavinu prava i ljudska prava i smesta pusti na slobodu nezakonito uhapšene. Međutim, za takvo saopštenje je potreban konsenzus 15 članica Saveta. Diplomata iz misije Kine u UN izjavio je da će biti teško postići konsenzus o nacrtu saopštenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG