Linkovi

Masovni protesti u Mjanmaru uprkos blokadi interneta


Protesti protiv vojnog puča u Jangonu, Mjanmaru (Foto: Rojters)
Protesti protiv vojnog puča u Jangonu, Mjanmaru (Foto: Rojters)

Desetine hiljada ljudi izašle su na ulice gradova širom Mjanmara da bi protestovale protiv vojnog puča i tražile oslobađanje liderke Aung San Su Ći, uprkos blokadi interneta koju je uvela vojna hunta.

Demonstranti u najvećem gradu Jangonu su uzvikivali "poraz vojnog diktatora, pobeda demokratije" i držali transparente na kojima je pisalo "protiv vojne diktature".

Mnogi učesnici protesta nosili su crveno, boju stranke Su Ći "Nacionalna liga za demokratiju" (NLD) koja je odnela ubedljivu pobedu na izborima 8. novembra. Generali su odbili da priznaju rezultat izbora, tvrdeći da je bilo prevare, a zatim izveli puč, priveli izabrane lidere i zaveli jednogodišnje vanredno stanje.

Hiljade su protestovale i u drugom po veličini gradu Mandalaju i prestonici Nejpjidu, gde su demonstranti uzvikivali parole protiv puča i tražili da se Su Ći oslobodi.

Demonstranti su uveče počeli i da slave nakon što su se proširile glasine da je Su Ći oslobođena. Međutim, njen advokat je to brzo demantovao za Rojters.

U međuvremenu, nevladine organizacije saopštile su da je internet blokiran širom zemlje, a da je prijem pao na 16 odsto u odnosu na uobičajen nivo. Prema izjavama očevidaca, blokiran je bežični, kao i pristup internetu na mobilnim telefonima.

Vojna hunta, koja nije odgovorila na zahteve Rojtersa za komentar, je obračun sa društvenim mrežama proširila na Tviter i Instagram, nakon što je pokušala da uguši proteste privremenom blokadom Fejsbuka koji koristi polovina populacije. Fejsbuk je zatražio od hunte da odblokira društvene mreže.

"U ovom ključnom periodu, narod Mjanmara bi trebalo da ima pristup važnim informacijama i da bude u mogućnosti da komunicira sa voljenima", saopštili su zvaničnici kompanije.

Ujedinjene nacije su takođe poručile da se "internet i komunikacione usluge moraju u potpunosti obnoviti da bi se osigurala sloboda govora i pristup informacijama".

Norveška kompanija "Telenor ASA" saopštila je da su vlasti naredile svim mobilnim operaterima da privremeno ukinu pristup internetu, ali da su telefonski pozivi i slanje poruka i dalje mogući.

Nevladine organizacije zatražile su od mobilnih i internet provajdera da se suprostave naredbama hunte i navele da te kompanije "u suštini daju legitimitet vojnim vlastima".

Međunarodna zajednica osudila je puč u Mjanmaru. SAD razmatraju uvođenje sankcija protiv generala, dok je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražio oslobađanje privedenih lidera.

XS
SM
MD
LG