Linkovi

Premijerka Mjanmara Su Ći prvi put u javnosti od puča


ARHIVA - Premijerka Mjanmara Aung San Su Ći čeka dolazak predstavnika japanske delegacije, tokom samita Mjanmara i Japana, 9. oktobra 2018. (Foto: Reuters)

Svrgnuta de fakto liderka Mjanmara Aung San Su Ći pojavila se na sudu u ponedeljak, što je njeno prvo pojavljivanje u javnosti otkako ju je vojska uklonila sa vlasti zajedno sa drugim članovima mjanmarske civilne vlade i zadržala u pritvoru 1. februara.

Advokat 75-godišnje Su Ći rekao je da je svrgnuta de facto liderka izgledala dobro i da se pojavila putem video konferencije u glavnom gradu Nejpjidu.

Advokat kaže da su je tužioci tokom zasedanja suda optužili za dva nova krivična dela - pokušaj podsticanja javnih nemira i kršenje dela zakona o telekomunikacijama koji se bavi rukovanjem opreme bez licence.

Suu Ći je već bila optužena za ilegalni uvoz i upotrebu šest neregistrovanih voki-toki radio stanica pronađenih tokom pretresa njenog doma i za kršenje zakona o prirodnim katastrofama u zemlji održavanjem javnih skupova na kojima su kršena pravila borbe protiv Kovida 19.

U međuvremenu, snage bezbednosti ispustile su suzavac i šok bombe kako bi rasterale demonstrante u Jangonu u ponedeljak, dan nakon što je 18 ljudi širom Mjanmara ubijeno, a više od 30 drugih ranjeno u najsmrtonosnijem danu demonstracija od puča, prema podacima Kancelarije Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Svedoci krvavih protesta u nedelju kažu da je policija upotrebila suzavac, gumene metke, vodeni top i u nekim slučajevima živu municiju u Jangonu, najvećem gradu Mjanmara.

Prema agenciji Asošijeted pres, fotografije čaura od ispaljene bojeve municije objavljene su na društvenim mrežama.

Na video snimcima koje su preneli mediji vidi se kako demonstranti odvlače neke od povređenih sa protesta, ostavljajući krvave mrlje na pločniku.

Policija je takođe agresivno nastojala da razbije proteste u drugim gradovima, uključujući Mandalaj i Davej.

"Tokom celog dana, na nekoliko lokacija širom zemlje, policija i vojne snage su se sučeljavale sa mirnim demonstrantima, koristeći smrtonosnu silu i silu manje od ubojite", navodi se u izjavi portparola UN-ovog kancelarije za ljudska prava Ravine Šamdasani.

U sapštenju se vojska poziva da "odmah zaustavi upotrebu sile protiv mirnih demonstranata".

Kasnije u nedelju, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija, Tom Endrjuz, objavio je saopštenje u kome se navode mogućnosti za pokretanje akcija država članica Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti.

"Dok vojna hunta Mijanmara pojačava svoje nasilje nad ljudima, verujem da je imperativ da međunarodna zajednica pojača svoj odgovor", naveo je Endrjuz.

Među opcijama izloženim u njegovoj izjavi su globalni embargo na oružje, sankcije preduzećima u vlasništvu ili pod kontrolom hunte i sazivanje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija radi razgovora o tom pitanju.

Endrjuz je pozvao zemlje koje su već uvele neke sankcije da "odmah razmotre više".

Sjedinjene Države kasno u nedelju osudile su krvavo suzbijanje protesta i nagovestile potencijalne sankcije.

"Osuđujemo gnusno nasilje burmanskih snaga nad narodom Burme i nastavićemo da promovišemo odgovornost za odgovorne", tvitovao je državni sekretar Antoni Blinken, pozivajući se na nekadašnje ime Mjanmara.

"Čvrsto stojimo sa hrabrim narodom Burme i podstičemo sve zemlje da govore jednim glasom u znak podrške svojoj volji."

"Pripremamo dodatne akcije za nametanje dodatnih troškova onima koji su odgovorni za ovo najnovije izbijanje nasilja i nedavni puč. Sledećih dana imaćemo više za podeliti", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Masovni rotesti održavaju se svakodnevno širom Mjanmara otkako je vojska svrgnula civilnu vladu, tvrdeći da su bile masovne prevare na izborima prošlog novembra, na kojima je stranka Su Ći Nacionalna liga za demokratiju ubedljivo pobedila.

Evropska unija osudila je u nedelju nasilje nad demonstrantima, nazivajući to što su snage bezbednosti pucale na nenaoružane građane "očiglednim nepoštovanjem međunarodnog prava".

"Vojne vlasti moraju odmah da zaustave upotrebu sile protiv civila i da omoguće stanovništvu da izrazi svoje pravo na slobodu izražavanja i okupljanja", rekao je ministar spoljnih poslova EU Žozep Borel.

Prošle nedelje, komandant hunte, viši general Min Aung Hlaing, rekao je da je vojska koristila "minimalnu silu" kako bi se nosila sa protestima.

Ali potvrđeno je da je najmanje 21 demonstrant ubijen tokom demonstracija, a vojska je rekla da je ubijen i jedan policajac.

Hunta je proglasila jednogodišnje vanredno stanje.

Min Aung Hlaing obećao jeda će se održati novi izbori kako bi se postigla "istinska i disciplinovana demokratija", ali nije precizirao kada će se održati.

Izborna komisija Mjanmara negirala je vojne tvrdnje o izbornim prevarama.

Sjedinjene Države i druge zapadne države zatražile su puštanje Suu Ći i njenih saradnika i pozvale huntu da obnovi vlast civilne vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG