Linkovi

Mjanmar: Sukobi pristalica i protivnika vojnog puča


Sukobi pristalica i protivnika državnog udara u Mjanmaru
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Sukobi pristalica i protivnika državnog udara u Mjanmaru

Pristalice vojnog režima u Mjanmaru sukobile su se sa demonstrantima u gradu Jangonu, koji nedeljama protestuju zbog državnog udara koji je sprovela tamošnja hunta i pritvaranja izabranih političkih lidera, što je dodatno zaoštrilo političku krizu u toj zemlji.

Prethodno su se stotine pristalica vojnog režima okupile u centru tog grada. Agencija Asošijeted pres izvestila je da su ih tokom marša nadomak lokalne železničke stanice prolaznici izvrgli kritikama i podsmehu zbog čega su ih gađali kamenicama i praćkama.

Vojska ne uspeva da spreči proteste, u kojima su do sada poginule tri osobe, i kampanju građanske neposlušnosti, oličenu u masovnim štrajkovima zbog vojnog puča i hapšenja političkih lidera, uprkos obećanjima državnih vojnih zvaničnika o održavanju novih izbora – kao i upozorenja da će protiv demonstranata biti primenjene kaznene mere.

Protesti u Mjanmaru otpočeli su početkom februara pošto je vojska izvela državni udar i preuzela vlast, pritvorivši izabrane političke lidere te države, uključujući i Aung San Su Ći.

Vojska u Mjanmaru preuzela je vlast 1. februara nakon tvrdnji o izbornoj prevari na novembarskim izborima, na kojima je pobedila Nacionalna liga za demokratiju Su Ći. Izborna komisija je odbacila optužbe vojske.

Sjedinjene Države, Britanija, Kanada i Novi Zeland uveli su sankcije vojnim liderima, a mnoge zemlje su pozvale vlasti u Mjanmaru da izbegavaju nasilje. Lideru vojne hutne Min Aung Hlaingu već su bile uvedene sankcije zbog obračuna sa Rohindžama.

U utorak je američki Sekretarijat za finansije uveo sankcije još dvojici vojnih zvaničnika Mjanmara kao odgovor događaje i ubistva demonstranata u toj zemlji.

U saopštenju Sekretarijata za finansije poziva se vojska Mjanmara da ponovo postavi demokratski izabranu vladu u zemlji ili se suoči sa daljim akcijama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG