Linkovi

Mjanmar: Snage bezbednosti upotrebile suzavac i šok bombe protiv demonstranata


Demonstranti na ulicama Jangona
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Demonstranti na ulicama Jangona

Snage bezbednosti Mjanmara upotrebile su suzavac i šok bombe tokom rasturanja protesta u gradu Jangonu.

Nije bilo izveštaja o žrtvama tokom subotnjih protesta, javila je agencija Rojters.

Prema podacima Ujedinjenih nacija tokom dosadašnjih građanskih okupljanja, nakon puča vojne hunte i pritvaranja izabranih političkih lidera početkom februara, ubijeno je više od 50 građana. U sredu ih je stradalo najviše – ukupno 38.

Kristin Šrejner Burgejner, specijalna izvestiteljka UN za Mjanmar, zatražila je od Saveta bezbednosti, tokom sednice koja je bila zatvorena za javnsot da preduzme mere protiv vojne hunte u Mjanmaru zbog ubistava demonstranata.

Od najveće je važnosti je da Savet bude odlučan u stavljanju snaga bezbednosti u pripravnost i podrži narod Mjanmarao i rezultate novembarskih izbora”, poručila je Burgejner u izjavi koju je na uvid imala agencija Rojters.

Portparol mjanmarske vojne hunte nije odgovarao na pozive za komentar Rojtersa.

Demonstranti zahtevaju oslobađanje pritvorene političke liderke Aun San Su Ći, čija je stranka Nacionalna liga za demokratiju, osvojila ubedljivu većinu na izborima održanim novembra 2020.

Zemlju potresaju svakodnevni protesti koji otežavaju poslovanje i paralizuju državnu administraciju.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje uvele su sankcije protiv vojne hunte – dok je Tomas Endruz, nezavisni istražitelj Ujedinjenih nacija specijalizovan za ljudska prava u Mjanmaru, zatražio uvođenje embarga na uvoz oružja i ekonomskih sankcija.

Podsetimo vojska je preuzela vlast iznoseći tvrdnje o izbornim neregularnostima na prošlogodišnjim izborima koje je izborna komisija odbacila. Dato je i obećanje o održavanju izbora – bez određivanja vremenskog okvira za to.

Međutim, demonstranti i deo grupacija koja zastupa političke predstavnike izabrane na poslednjim izborma su taj predlog odbacili.

Objavili su listu svojih zahteva među kojima su: okončanje vlasti vojne hunte, oslobađanje pritvorenika, uspostavljanje demokratije i ukidanje Ustava iz 2008 – koji je vojsci omogućio značajniji politički uticaj.

XS
SM
MD
LG