Linkovi

Mjanmar: Snage bezbednosti pucale na građane okupljene tokom sahrane


Okršaji policije i demonstranata u Mjanmaru
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Okršaji policije i demonstranata u Mjanmaru

Snage bezbednosti Mjanmara pucale su na građane okupljene povodom sprovoda 114 ljudi ubijenih u subotu - danu sa najviše ljudskih žrtava od početka protesta u toj zemlji koji traju od februara.

Agencija Rojters javlja da, za sada, nema dostupnih podataka o žrtvama u gradu Bago - nadomak komercijalnog centra Jangona, pozivajući se na izjave troje očevidaca.

"Dok smo pevali pesmu u čast pokojnika oni su se pojavili i pucali na nas. Svi smo se razbežali", rekla je jedna od okupljenih koja se izveštaču agencije Rojters predstavila kao Aj.

Tri osobe izgubile su život u nekoliko odvojenih incidenata, javio je Rojters, pozivajući se na izjave očevidaca i izveštaje lokalnih medija.

Protivnici vojne hunte u Mjanmaru saopštili su da je subota bio dan sa najviđe ubijenih od početka protesta protiv vojne hunte u Mjanmaru.

Među ubijenima u subotu su i deca, prenose lokalni mediji.

Odmazdu policije oštro su kritikovale zapadne zemlje, dok su UN saopštile da je vojska izvela "masovno ubistvo".

U subotu su bili najžešći sukobi pripadnika vojne hunte i demonstranata do sada. U napadima vojnih aviona na jedno selo poginulo je najmanje troje ljudi, a desetine su pobegle u džunglu.

Lider hunte, general Ming Aung Hlaing izjavio je da će vojska štititi ljude i demokratiju.

U gradaju Mandaleju poginulo je 40-oro ljudi, među njima i 13-godišnja devojčica. Još jedna trinaestogodišnjakinja je ubijena u regionu Sagaing.

Do sada je ubijeno više os 440 civila.

Ambasador UN Tomas Vajda je na društvenim mrežama napisao da je "krvoproliće užasno" i da je "narod u Mjanmaru jasno rekao da ne želi da živi pod vojnom huntom.

Delegacija EU je ocenila da je će "subota zauvek ostati upamćena kao dan terora i beščašća", a nasilje je osudio i američki vojni komandant.

Specijalni izvestilac u UN Tom Endrjuz je rekao da je vreme da svet nešto preduzme, ako ne kroz Savet bezbednosti UN, onda kroz hitan međunarodni samit. On ističe da hunti treba ukinuti sredstva koje dobija od prodaje nafte, gasa i oružja.

"Naše reči osude zvuče neiskreno narodu u Mjanmaru kojeg vojna hunta masovno ubija. Narodu je potrebna podrška, reči nisu dovoljne. Vreme je za koordinisanu akciju ", napisao je.

Ipak, hunta u Mjanmaru podršku ima sa drugih strana.

Zamenik ministra odbrane Rusije Aleksander Fomin susreo se sa liderima hunte i prisustvovao vojnoj paradi.

Na vojnoj paradi bili su i presdstavnici Kine, Indije, Pakistana, Bangladeša, Vijetnama, Laosa i Tajlanda, ali je Rusija od svih zemalja uputila najvišeg diplomatskog predstavnika.

Kina se takođe uzdržava od kritika hunte, a zajedno sa Rusijom bi potencijalno mogla da blokira bilo kakvu akciju Saveta bezbednosti UN.

Vojska u Mjanmaru je početkom februara saopštila da su izbori u novembru, na kojima je pobedila partija Aung San Su Ći, i izvršila državni udar. Aung San Su Ći je u pritvoru na nepoznatoj lokaciji.

XS
SM
MD
LG