Linkovi

Policija pucala u demonstrante u Mjanmaru, najmanje 18 mrtvih


Policija je pucala na demonstrante u Jangonu

Snage bezbednosti u Mjanmaru otvorile su vatru na demonstrante koji protestuju zbog državnog udara. Predstavnik kancelarije UN za ljudska prava saopštio je da imaju "verodostojne informacije" da je ubijeno 18 osoba, dok je 30 ranjeno. Ovo je i najsmrtonosniji dan za mesec dana demonstracija.

Mjanmar je u haosu od 1. februara otkako je vojska nasilno preuzela vlast i uhapsila liderku Aung San Su Ći, kao i većinu članova njene stranke, uz izgovor da su pokrali izbore u novembru 2020.

Zbog državnog udara, koji je osudila većina zapadnih zemalja, protestuju stotine hiljada ljudi u Mjanmaru.

Policija u gradu Jangonu je u nedelju otvorila vatru na demonstrante i bacala suzavac u pokušaju da ih rastera, a silu su primenjivali i vojnici.

Policajci su pucali u demonstrante i u gradu Davej na jugu, gde je poginulo troje ljudi, preneli su lokalni zvaničnici.

Lider hunte Min Aung Hlaing kaže da policija koristi minimalnu silu, ali do sad je ubijeno najmanje deset demonstranata, dok je vojska saoptšila da je ubijen i jedan policajac.

Ovakav obračun sa demonstrantima ukazuje na odlučnost vojske da nametne autoritet u svim delovima društva, uprkos protestima.

"Bezbednosne snage u Mjanmaru primenjuju sva sredstava u borbi sa demonstrantima, što je neviđeno i neprihvatljivo", rekao je Fil Robertson, direktor orgaizacije Hjuman rajts voč za Aziju.

Stotine demonstranata odbilo je da se skloni sa ulica u Jangonu, a mnogi su postavili barikade i poručili da će se braniti ako ih napadnu.

"Nikada nećemo kleknuti pred vojničkom čizmom", rekao je jedan od demonstranata u Jangonu.

Ranije tokom dana, policija je rasturila protest nastavnika šok bombama, a jedan nastavnik je umro od srčanog udara. Šok bombe bačene su i na medicinsku školu u Jangonu.

Državna televizija MRTV objavila je da je, od početka demonstracija, uhapšeno 470 osoba.

Zapad je osudio državni udar, ali se lideri vojne hunte u Mjanmaru oglušuju o taj pritisak. Obećali su da će novi izbori biti održani, ali nisu rekli kada.

Partija Aung San Su Ći je saopštila da se rezultati izbora iz novembra 2020. moraju poštovati.

XS
SM
MD
LG