Linkovi

Mjanmar: Produžen pritvor za Su Ći


Protest protiv vojnog puča u Jangonu, Mjanmar.

Mjanmarski vojni lideri produžili su pritvor svrgnutoj liderki Aung Sang Su Ći do srede.

Vojska je, nakon što je preuzela vlast, privela Su Ći pod optužbom da je pre dve nedelje ilegalno posedovala uvezene voki-tokije. Ona se nalazi u kućnom pritvoru u svom službenom prebivalištu u glavnom gradu Nejpitau.

Njen prvobitni pritvor trebalo je istekne u ponedeljak, ali advokat koji zastupa Suu Kii rekao je da ga je sudija produžio do srede.

Taj potez dolazi kada su se demonstranti u ponedeljak ponovo okupili u više delova Mjanmara, dok su trupe i vojna vozila raspoređeni usred pojačanog prisustva bezbednosti u većim gradovima.

Vlasti su takođe prekinule pristup internetu preko noći.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da su takva ograničenja, kao i hapšenja lidera političkog i civilnog društva "duboko zabrinjavajuća".

"Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog situacije u Mjanmaru, uključujući sve veću upotrebu sile i prijavljeno raspoređivanje dodatnih oklopnih vozila u veće gradove“, rekao je Guterešov portparol u saopštenju od nedelje.

"On poziva mjanmarsku vojsku i policiju da osiguraju da se pravo na mirno okupljanje u potpunosti poštuje i da demonstranti ne budu podvrgnuti represalijama. Izveštaji o kontinuiranom nasilju, zastrašivanju i uznemiravanju od strane osoblja obezbeđenja su neprihvatljivi."

U zajedničkoj izjavi, ambasadori u Mjanmaru iz Sjedinjenih Država, Kanade i 12 zemalja Evropske unije takođe su osudili vojni prekid komunikacija i izrazili podršku narodu Mjanmara, rekavši da "svet to posmatra".

"Pozivamo snage bezbednosti da se suzdrže od nasilja nad demonstrantima i civilima, koji protestuju zbog svrgavanja njihove legitimne vlade", rekli su ambasadori kasno u nedelju.

"Nedvosmisleno osuđujemo pritvaranje i tekuća hapšenja političkih lidera, aktivista civilnog društva i državnih službenika, kao i uznemiravanje novinara".

Snage bezbednosti otvorile su vatru na demonstrante koji su u nedelju protestovali protiv jedne elektrane u severnoj državi Kačin.

Video snimci sa protesta pokazuju kako pripadnici vojske pucaju na gomilu kako bi ih rasterali, ali nije jasno da li su meci bili gumeni ili je korištena bojeva municija.

Pored protesta, vladini službenici i državni službenici štrajkuju, što je rezultiralo prekidom rada vozova u celoj zemlji. Vojska je naredila državnim službenicima da se vrate na posao i zapretila im akcijom.

Vojska je svake noći masovno hapsila demonstrante od početka demonstracija. U subotu su vođe dale vojsci opsežna ovlašćenja za pretres privatne imovine.

Vojska je iskoristila tvrdnje o izbornoj prevari, koje je odbila izborna komisija zemlje, kao opravdanje za puč 1. februara, proglašenje jednogodišnjeg vanrednog stanja i naknadno pritvaranje Su Ći i ostalih viših članova civilne vlade.

General Min Aung Hlaing, koja predvodi puč, obećao je prošle nedelje u govoru na nacionalnoj televiziji da će se održati novi izbori koji će doneti "istinsku i disciplinovanu demokratiju", ali nije precizirao kada će se oni održati.

Desetine hiljada demonstranata ispunilo je ulice najvećih gradova Mjanmara uprkos strogom policijskom času i zabrani okupljanja više od četiri osobe, držeći natpise sa prodemokratskim sloganima, a na mnogima od njih su i fotografije Su Ći.

XS
SM
MD
LG