Linkovi

Ko je Aung San Su Ći?


Migrantkinja iz Mjanmara drži fotografiju Aung San Su Ći ispred ambasade Mjanmara u Bangkoku 1. februara 2021. (Foto: AFP)
Migrantkinja iz Mjanmara drži fotografiju Aung San Su Ći ispred ambasade Mjanmara u Bangkoku 1. februara 2021. (Foto: AFP)

Sedamdeset-petogodišnja Aung San Su Ći došla je na vlast posle ubedljive pobede svoje stranke na parlamentarnim izborima 2015, kada je Mjanmar, prvi put u pola veka, dobio civilnu vladu.

- Ona je ćerka heroja borbe za nezavisnost Aung Sana i provela je veći deo mladosti u inostranstvu.

- 1988. Aung San Su Ći vratila se u prestonicu Jangon da bi se starala o majci koja je bila na samrti, i uključila u studentske demonstracije protiv vojske koja je vladala Mjanmarom od puča 1962.

- Kao elokventna govornica, bila je verovatni kandidat za vođu pokreta, ali su protesti ugušeni, njegovi lideri ubijeni ili uhapšeni, a sama Aung San Su Ći uhapšena u svojoj porodičnoj kući i držana u kućnom pritvoru do 2010.

- Dodeljena joj je Nobelova nagrada za mir 1991. godine, koju je njen stariji sin Aleksandar primio u njeno ime.

- U avgustu 2011, Aung San Su Ći se prvi put sastala sa tadašnjim predsednikom Teinom Seinom, bivšim generalom i šefom kvazi-civilne administracije, što je označilo početak pragmatičnog perioda njenih kontakata sa vladom bivših vojnika.

- 2015. došla je na vlast na osnovu platforme koja je obećavala okončanje građanskog rata, jačanje stranih investicija i smanjenje uloge vojske u politici. Takođe je obećala zapadnim saveznicima da će rešavati probleme Rohindža muslimana.

- Militantne Rohindže napale su snage bezbednosti u državi Rakin u avgustu 2017. Vojska je odgovorila kampanjom tokom koje su spaljene stotine sela i dogodila brojna ubistva. Aung San Su Ći je okrivila "teroriste" za "poplavu dezinformacija" o krizi i navela da je vojska sprovodila "vladavinu zakona".

- Otišla je u Hag 2019. da pred Međunarodnim sudom pravde odgovara na optužbe protiv Mjanmara za genocid. Priznala je da su ratni zločini možda počinjeni, ali je vojnu akciju opisala kao legitimnu vojnu operaciju protiv terorista.

- Rezultati parlamentarnih izbora u novembru 2020. pokazuju da je njena vladajuća Nacionalna liga za demokratiju osvojila dovoljno mesta u parlamentu da formira sledeću administraciju. NLD je najavila da će pokušati da formira vladu nacionalnog jedinstva.

- Posle višenedeljnog sporenja o izbornim rezultatima, u koje je bila uključena i vojska, u ranim jutranjim satima 1. februara, Aung San Su Ći, predsednik Vin Mjint i drugi visoki zvaničnici vladajuće partije su uhapšeni.

XS
SM
MD
LG