Linkovi

SB UN pozvao na oslobađanje uhapšenih u Mjanmaru i kraj nasilja


Demonstranti, učesnici protesta protiv puča, spaljuju kopije Ustava u Jangonu, Mjanmar, 1. aprila 2021.
Demonstranti, učesnici protesta protiv puča, spaljuju kopije Ustava u Jangonu, Mjanmar, 1. aprila 2021.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ponovio je poziv za hitno oslobađanje svih pritvorenika u Mjanmaru, uključujući državnu savetnicu Aung San Su Ći i predsednika Vina Minta, i okončanje nasilja.

U saopštenju izadtom kasno u četvrtak, Savet je izrazilo duboku zabrinutost zbog "rapidnog pogoršanja situacije" u Mjanmaru i oštro osudilo upotrebu smrtonosne sile od strane snaga bezbednosti i policije protiv mirnih prodemokratskih demonstranata i smrti stotina civila, uključujući žene i deca.

Savet je takođe pozvao vojsku "da bude krajnje uzdržana" i sve strane "da se suzdrže od nasilja".

Savet bezbednosti takođe je ponovio potrebu za potpunim poštovanjem ljudskih prava i težnju za "dijalogom i pomirenjem u skladu sa voljom i interesima naroda Mjanmara".

Su Ći, faktički lider Mjanmara, optužena je u četvrtak za kršenje zakona o tajnama koji datira iz kolonijalnih dana u zemlji, rekao je njen advokat. To je najozbiljnija optužba koju je vojska podigla protiv nje od puča 1. februara.

Su Ći i predsednik Vin Miint, među ostalim članovima Nacionalne lige za demokratiju Su Ći, privedeni su nakon puča. Ona je optužena za kršenje protokola o Kovidu 19 i posedovanje šest ručnih radio stanica.

Njen advokat Kin Maung Zav rekao je Rojtersu u četvrtak da su Su Ći, trojica njenih ministara u kabinetu i Šon Tarnel, ekonomski savetnik iz Australije, pre nedelju dana optuženi prema zakonu o tajnama. Ako budu osuđeni, preti im kazna do 14 godina zatvora.

Su Ći se pojavila putem video zapisa za ročište u četvrtak i čini se da je dobrog zdravlja, rekla je Min Min Soe, takođe njena advokatica.

Portparol hunte nije odgovarao na telefonske pozive Rojtersa, koji je pokušao da od njega zatraži komentar.

Demonstranti protiv puča vratili su se na ulice u četvrtak, neke su simbolično spalili kopije ustava zemlje dok je grupa svrgnutih poslanika najavila novu civilnu vladu koja će se suprotstaviti vladajućoj vojnoj hunti. Rojters je, pozivajući se na izveštaje medija, rekao da su još dva demonstranta ubijena.

Pobunjeničku vladu, nazvanu CRPH, čine članovi svrgnute vlade NLD-a koji su izabrani u novembru, ali im nije bilo dozvoljeno da zauzmu mesta nakon što je vojska pritvorila Su Ći i smenila civilnu vladu.

CRPH je takođe najavio novi savezni ustav koji će zameniti onaj koji je izradila vojska 2008. godine, koji je doneo demokratiju u Mjanmar nakon pet decenija, a da je i dalje zadržao moć i uticaj vojske u bilo kojoj civilnoj vladi.

Ustav koji je izradio CRPH napisan je kako bi udovoljio dugogodišnjim zahtevima mjanmarskih regionalnih etničkih grupa, koje se decenijama bore za veću autonomiju.

XS
SM
MD
LG