Linkovi

Stejt department osudio nasilje nad demonstrantima u Mjanmaru


Demonstranti pripremaju zaštitu od plastike u slučaju da policija upotrebi vodene topove, na protestima u Jangonu, 9. februara 2021.
Demonstranti pripremaju zaštitu od plastike u slučaju da policija upotrebi vodene topove, na protestima u Jangonu, 9. februara 2021.

SAD su osudile nasilje nad demonstrantima u Mjanmaru i ponovile pozive vojsci da prepusti vlast civilnoj vladi, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Na brifingu za novinare on je izjavio da je Mjanmar i dalje prioritet za SAD i da američka vlada razmatra sadašnju pomoć toj zemlji kako bi osigurala da odgovorni za puč "snose ozbiljne posledice." Takođe je najavio da će se narednih dana znati više o odgovoru Bajdenove administracije na događaje u Mjanmaru gde se nastavljaju protesti zbog nedavnog vojnog puča i privođenja civilnih lidera zemlje među kojima je Aung San Su Ći.

Policija u Mjanmaru je u utorak ispalila hice upozorenja i upotrebila vodene topove da rastsera masu građana koji su u utorak ponovo izašli na ulice da protestuju zbog vojnog puča, uprkos tome što je hunta proteste proglasila nelegalnim.

Kancelarija UN u Mjanmaru je izrazila veliku zabrinutost zbog izveštaja o brojnim povređenim demonstrantima.

“Prema izveštajima iz Naj Pji Toa, Manadeleja i drugih gradova, pripadnici brojni demonstranti su povređeni, neki ozbiljno, od strane snaga bezbednosti, u trenutnim protestima širom zemlje", saopštili su predstavnici UN.

"Upotreba nesrazmerne sile protiv demonstranata je neprihvatljiva", saopštio je Ola Almgren, regionalni koordinator UN u Mjanmaru.

Vodeni topovi su upotrebljeni u Mandaleju, drugom najvećem gradu u Mjanmaru, gde su prema rečima očevidaca ispaljena najmanje dva hica upozorenja u ranijim pokušajim da se rastera gomila demonstranata. Na video snimcima iz tog grada čuje se pucnjava. Prema izveštajima sa društvenih medija, policija je uhapsila više od 20 demonstranata.

Policija je takokođe upotrebila vodene topove u glavnom gradu, Nejpjidou, drugi dan za redom, a takođe je pucala u vazduh. Prema nekim izveštajima, policija je upotrebila i gumene metke protiv demonstranata u Nejpjidou i ranila nekoliko ljudi. Demonstranti su na društvenim mrežama objavili fotografije policajca sa pištoljem, nekoliko povređenih ljudi kao i čaure metaka koje su, kako kažu, pronašli na licu mesta.

Na društvenim mrežama kruže i nepotvrđeni izveštaji o upotrebi bojeve municije i poginulim demonstrantima, što bi moglo da izazove nasilnu reakciju demonstranata prema vlastima. Zagovornici pokreta za građansku neposlušnost u Mjanmaru su upravo upozoravali protiv takvog scenarija. AP nije mogao da nezavisno potvrdi te izveštaje.

Policija koristi vodeni top da rastera demonstrante u Mandaleju, 9. februara 2021.
Policija koristi vodeni top da rastera demonstrante u Mandaleju, 9. februara 2021.

Nedeljnik 7Day News je na Tviteru objavio da je 19-godišnja devojka pogođena u policijskoj pucnjavi u Nejpjidou i da je hitno operisana u glavnoj gradskoj bolnici. Medij se pozvao na izjavu Mina Tua, lokalnog predsednika Nacionalne lige za demokratiju, stranke Aung San Su Ći.

Demonstranti traže povratak na vlast smenjene civilne vlade i traže puštanje na slobodu Su Ći i drugih članova vladajuće stranke koji su uhapšeni kada je vojska preuzela kontrolu nad zemljom i sprečila novu sednicu parlamenta koja je trebalo da se održi 1. februara.

XS
SM
MD
LG