Linkovi

Najsmrtonosniji dan protesta u Mjanmaru, ubijene dve osobe


Protest protiv vojnog puča u gradu Mandalaj u Mjanmaru, 20. februar (Foto: Rojters)
Protest protiv vojnog puča u gradu Mandalaj u Mjanmaru, 20. februar (Foto: Rojters)

Dve osobe ubijene su Mandalaju, drugom po veličini gradu u Mjanmaru, kada je policija otvorila vatru da bi rasterala demonstrante koji su protestovali protiv vojnog puča, saopštile su službe hitne pomoći.

Reč je o najsmrtonosnijem danu tokom više od dve nedelje protesta. Demonstranti su izašli na ulice nekoliko gradova zahtevajući kraj vojne uprave i oslobađanje privedene izabrane liderke Aung San Su Ći.

Međutim, u Mandalaju je brzo došlo do eskalacije tenzija, kada su se policija i vojska sukobili sa radnicima brodogradilišta u štrajku i drugim učesnicima protesta.

Pojedini demonstranti gađali su policiju kamenicama, a policajci su ispalili suzavac i otvorili vatru, mada još nije poznato da li je reč o municiji ili gumenim mecima.

"Dvadeset osoba je povređeno, a dvoje je peminulo", rekao je Ko Aung, lider volonterske službe za vanredne situacije.

Jedan muškarac preminuo je od povrede glave, preneli su mediji i jedan lekar, dok je drugi upucan u grudi.

Policija nije komentarisala ove navode. Uprkos policijskim akcijama, nema nagoveštaja odustajanja od protesta, štrajkova i kampanje građanske neposlušnosti. Protivnici puča ne veruju obećanju vojske da će održati nove izbore i vlast predati pobedniku.

U petak je preminula jedna učesnica protesta, koja je prošle nedelje upucana u glavu dok je policija pokušavala da rastera okupljene u prestonici Mjanmara. To je bila prva žrtva protesta među demonstrantima. Vojska je saopštila da je jedan policajac podlegao povredama zadobijenim tokom demonstracija.

Američka ambasada u Mjanmari saopštila je da je "duboko uznemirena" zbog smrti demonstranata.

"Niko ne bi trebalo da bude povređen zbog korištenja prava na protest", navela je ambasada na svom Fejsbuk nalogu

Vojska u Mjanmaru preuzela je vlast 1. februara nakon tvrdnji o izbornoj prevari na novembarskim izborima, na kojima je ubedljivo pobedila Nacionalna liga za demokratiju Su Ći. Izborna komisija je odbacila optužbe vojske, a Su Ći i drugi lideri su privedeni.

Sjedinjena Države, Britanija, Kanada i Novi Zeland uveli su sankcije vojnim liderima, a mnoge zemlje su pozvale vlasti u Mjanmaru da izbegavaju nasilje. Lideru vojne hutne Min Aung Hlaingu već su bile uvedene sankcije zbog obračuna sa Rohindžama.

Generali Mjanmara, koji imaju bliske odnose sa Rusijom i Kinom, u prošlosti su retko popuštali pod pritiskom Zapada.

XS
SM
MD
LG