Linkovi

SAD i EU uvele sankcije vođama puča u Mjanmaru


Demonstrant koristi protivpožarni aparad kako bi napravo zaklon za druge, dok pripadnici snaga bezbednosti napreduju ka njima, u Jangonu, Mjanmar.
Demonstrant koristi protivpožarni aparad kako bi napravo zaklon za druge, dok pripadnici snaga bezbednosti napreduju ka njima, u Jangonu, Mjanmar.

Sjedinjene Države i Evropska unija uvele su sankcije najvišim zvaničnicima Mjanmara koji su povezani sa prošlomesečnim vojnim pučem, dok su demonstranti koji se protive puču ponovo izašli na ulice, uprkos nasilnom i sve smrtonosnijem pritisku režima.

Evropska unija objavila je da zamrzava imovinu i zabranjuje izdavanja viza za glavnokomandujućeg vojske Min Aung Hlainga, kao i za devet drugih visokih vojnih oficira i šefa izborne komisije u zemlji.

U izjavi EU kaže se da su sankcije deo "snažnog odgovora bloka na nelegitimno svrgavanje demokratski izabrane vlade i brutalnu represiju hunte nad mirnim demonstrantima".

U međuvremenu, američki Sekretarijat za finansije uvelo je u ponedeljak sankcije šefu policije Mjanmara i vojom zapovedniku specijalne operacije, rekavši da su odgovorni za upotrebu smrtonosne sile protiv demonstranata. Sjedinjene Države su ranije već uvele sankcije najvišim vođama puča u Mjanmaru.

Nije bilo izveštaja o hitnom odgovoru hunte na sve veći spisak kaznenih mera koje je preduzela međunarodna zajednica.

"Smrtonosno nasilje burmanskih snaga nad mirnim demonstrantima mora da se okonča", rekla je Andrea Gacki, direktorka Kancelarije za kontrolu strane imovine u američkom trezoru.

Sankcije su usledile dok su stotine mjanmarskih demonstranata marširalo pre zore u ponedeljak glavnim putem u Mandalaju, od kojih su mnogi lekari, medicinske sestre, studenti i drugo medicinsko osoblje u belim mantilima, ponavljajući slične demonstracije izvedene dan ranije.

Brojni vozači u trgovinskoj prestonici Jangonu trubili su kao odgovor na poziv na društvenim mrežama, navodi Rojters.

Mijanmar je u previranjima nakon što je vojska privela liderku Aung San Su Ći i druge članove civilne vlade 1. februara. Najmanje tri osobe ubijene su u nedelju u sukobima između policije i civila, uključujući dve žrtve u Mandalaju, drugom najvećem gradu u Mjanmaru i glavnom uporištu opozicije.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je u ponedeljak da je potvrđeno da su snage bezbednosti ubile najmanje 224 civila ubijeno od strane snaga bezbednosti, uključujući i one koji su bili u pritvoru. Ujedinjene nacije su saopštile da bi stvarni broj ubijenih mogao biti veći od 250, prema portparolu Farhanu Haku.

Aktivistička grupa, Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima, sapštila je da je više od 2.000 ljudi privedeno od početka puča.

Australijske vlasti potvrdile su u nedelju da su dvojica državljana te zemlje, koji su identifikovani kao poslovni ljudi, privedena u Mjanmaru. Vlada Australije odbila je da pruži dodatne detalje, pozivajući se na privatnost privedenih.

U petak je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najoštrije osudio kontinuiranu brutalnost vojske Mjanmara nakon što je najmanje osam demonstranata protiv puča ubijeno u centralnom gradu Aungbanu u istočnoj državi Šan.

"Ubistvo mirnih demonstranata i proizvoljna hapšenja, uključujući novinare, krajnje su neprihvatljivi", rekao je Guterešov portparol Stefan Dužarik novinarima u petak. "Vojska i dalje prkosi pozivima, uključujući (UN-ov) Savet bezbednosti, da zaustavi kršenje osnovnih ljudskih prava i vrati se na put demokratije".

Rekao je da je hitno potreban čvrst, jedinstveni međunarodni odgovor.

"Generalni sekretar će i dalje biti uz narod i njihove težnje za postizanjem mirnog, stabilnog i prosperitetnog Mjanmara", dodao je Dužarik.

Bumanski servis Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG