Linkovi

SAD blokirale mjanmarsku huntu u pokušaju da podigne milijardu dolara sa računa


Arhiva - Vojno oklopno vozilo u Jangonu, Mjanmar.
Arhiva - Vojno oklopno vozilo u Jangonu, Mjanmar.

Mjanmarski vojni vladari pokušali su da prebace oko milijardu američkih dolara koji leže u banci Federalne rezerve Njujorka (Fed) nekoliko dana nakon preuzimanja vlasti 1. februara, što je navelo američke zvaničnike da zamrznu ta sredstva, reklo je troje ljudi upoznatih sa tim pitanjem, među kojima je i jedan američki vladin zvaničnik.

Transakciju 4. februara u ime Centralne banke Mjanmara prvo su blokirale zaštitne mere Feda. Američki vladini zvaničnici tada su zastali oko odobravanja prenosa sve dok im uredba koju je izdao predsednik Džo Bajden nije dala zakonsko ovlašćenje da ga blokiraju na neodređeno vreme, rekli su izvori Rojtersu.

Portparol njujorškog Feda odbio je da daje komentare o određenim vlasnicima računa. Američko Ministarstvo finansija takođe je odbilo da komentariše slučaj.

Pokušaj, o kome ranije nije bilo izveštaja, usledio je nakon što je mjanmarska vojska postavila novog guvernera centralne banke i pritvorila reformističke zvaničnike tokom puča.

Ovaj slučaj je očigledan napor mjanmarskih generala da ograniče izloženost međunarodnim sankcijama nakon što su uhapsili izabrane zvaničnike, uključujući de facto liderku Aung San Su Ći, koja je pobedila na nacionalnim izborima u novembru.

Vojska je preuzela vlast navodeći se za prevaru, tvrdeći da je izborna komisija otpustila.

Portparol vojne vlade Mjanmara nije odgovorio na ponovljene zahteve da da komentar. Rojters nije uspeo da stupi u kontakt sa zvaničnicima centralne banke.

Sjedinjene Države, Kanada, Evropska unija i Velika Britanija uvele su nove sankcije nakon puča i naknadnih smrtonosnih akcija vojske nad demonstrantima. Ujedinjene nacije saopštile su u četvrtak da su najmanje 54 osobe ubijeno otkako je izveden puč. Uhapšeno je više od 1.700 ljudi, uključujući 29 novinara.

Najavljujući novu izvršnu naredbu koja otvara put sankcijama generalima i njihovim biznisima, Bajden je 10. februara rekao da Sjedinjene Države preduzimaju korake da spreče generale da "nepropisno imaju pristup" milijardi dolara vladinih sredstava Mjanmara.

Američki zvaničnici tada nisu objasnili izjavu, ali uredba izdata sutradan posebno navodi Centralnu banku Mjanmara kao deo vlade Mjanmara. Naredba dozvoljava zaplenu imovine vlade Mjanmara nakon državnog udara.

Dva izvora rekla su Rojtersu da je uredba stvorena da pruži njujorškom Fedu zakonsko ovlašćenje da na neodređeno vreme zadrži milijardu dolara rezervi Mjanmara.

Zaposleni u Ambasadi Mjanmara u SAD pridružili se pokretu protiv puča

Pet članova osoblja ambasade Mjanmara u Vašingtonu izjavilo je u četvrtak da su se pridružili pokretu protiv vojne vlade te zemlje koja je zbacila izabranu civilnu vladu i pritvorio de fakto liderku Aung San Su Či i druge visoke zvaničnike njene Nacionalne lige za demokratiju.

U zajedničkoj izjavi na Fejsbuku, službenici ambasade rekli su da će sarađivati sa onima koji su uključeni u ono što oni opisuju kao nenasilni, antivladin pokret.

Potpsiani zaposleni su u Zin Fone Tint, Tet Htar Mia Ii San, Kju Kju Mint, Kjav Svar Tun i Su Su Aung.

Pripadnici osoblja rekli su da su "duboko ražalošćeni" pučem i snažnim nasiljem protiv demonstranata u puču i pozvali na povratak civilnoj vladavini uz poštovanje rezultata izbora u novembru 2020. godine.

Službenik u ambasadi Mjanmara u Berlinu, Mjat Zar Zar Kaing, objavio je u četvrtak na Fejsbuku da i ona učestvuje u antivojnom vladinom pokretu.

Ambasada Mjanmara u Vašingtonu saopštila je u četvrtak da je "veoma rastužena" i "duboko uznemirena što su snage bezbednosti ubile civile, uključujući i decu, tokom mirnih demonstracija protiv vojne vlade u Mjanmaru".

Objave zaposlenih usledile su kada su demonstracije protiv vojne vlade Mjanmara nastavljene u celoj zemlji u četvrtak, jedan dan posle represije koju su Ujedinjene nacije opisale kao "najkrvaviji dan" od puča 1. februara.

XS
SM
MD
LG