Linkovi

Mjanmar: Vojska ne uspeva da spreči proteste i kampanju građanske neposlušnosti


Protest u gradu Jangonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Protest u gradu Jangonu

Građanski protesti širom Mjanmara zbog upotrebe sile snaga bezbednosti protiv demonstranata se ne stišavaju.

U gradu Jangonu – hiljade mahom mladih ljudi okupile se na gradskim ulicama.

Vojska ne uspeva da spreči proteste i kampanju građanske neposlušnosti, oličenu u masovnim štrajkovima zbog vojnog puča i hapšenja političkih lidera, uprkos obećanjima državnih vojnih zvaničnika o održavanju novih izbora – kao i upozorenja da će protiv demonstranata biti primenjene kaznene mere.

Nedeljnim protestima prethodili su sukobi demonstranata i pripadnika vojske u subotu, u drugom po veličini gradu u Mjanmaru - Mandalaju, u kojima stradala dvojica demonstranata.

Portparol vojske Zo Min Tun nije odgovarao na pokušaje agencije Rojters da ga kontaktira telefonom.

U tom gradu tenzije eskalirale kada su se policija i vojska sukobili sa radnicima brodogradilišta u štrajku i drugim učesnicima protesta.

Pojedini demonstranti gađali su policiju kamenicama, a policajci su ispalili suzavac i otvorili vatru, mada je nepoznato da li je reč o municiji ili gumenim mecima.

U petak je preminula jedna učesnica protesta, koja je prošle nedelje ustreljena u glavu dok je policija pokušavala da rastera okupljene u prestonici Mjanmara.

To je bila prva žrtva protesta među demonstrantima. Vojska je saopštila da je jedan policajac podlegao povredama zadobijenim tokom demonstracija.

Na konferenciji za medije u utorak rekao je da vojska postupa u skladu sa ustavom i da njene aktivnosti podržava većina građana. Takođe, okrivio je demonstrante za, kako je ukazao, podsticanje nasilja.

Nacionalna liga za demokratiju, pritvorene državne liderke Aung San Su Ći, osudila je nasilje za koje je kao odgovorne označila bezbednosne snage – ukazavši da je reč o zločinu protiv čovečnosti.

Protesti u Mjanmaru otpočeli su početkom februara pošto je vojska izvela državni udar i preuzela vlast, pritvorivši izabrane političke lidere te države, uključujući i Aung San Su Ći.

Vojska u Mjanmaru preuzela je vlast 1. februara nakon tvrdnji o izbornoj prevari na novembarskim izborima, na kojima je ubedljivo pobedila Nacionalna liga za demokratiju Su Ći. Izborna komisija je odbacila optužbe vojske.

Sjedinjene Države, Britanija, Kanada i Novi Zeland uveli su sankcije vojnim liderima, a mnoge zemlje su pozvale vlasti u Mjanmaru da izbegavaju nasilje. Lideru vojne hutne Min Aung Hlaingu već su bile uvedene sankcije zbog obračuna sa Rohindžama.

Generali Mjanmara, koji imaju bliske odnose sa Rusijom i Kinom, u prošlosti su retko popuštali pod pritiskom Zapada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG