Linkovi

Blinken putuje u Evropu kako bi ojačao savezništvo


Arhiva - Državni sekretar SAD Entoni Blinken obraća se medijima u Enkorejdžu, Aljaska, 19. marta 2021.

Američki državni sekretar Antoni Blinken razgovaraće u utorak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu, zatim prisustvuje sastancima sa ministrima spoljnih poslova NATO i odvojenom sastanku sa svojim kolegama iz Velie Britanije, Francuske i Nemačke.

Stoltenberg je rekao uoči početka dvodnevnog zasedanja šefova diplomatija zemalja NATO da će ministri gledati na jačanje saveza u budućnosti i posebno se konsultovati o situaciji u Avganistanu, kao i o tome šta NATO može da učini za izgradnju stabilnosti na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi.

Stejt department je rekao da Blinkenovo putovanje u Belgiju za cilj ima jačanje veza sa saveznicima u NATO-u i partnerstvo u pitanjima kao što su klimatske promene, borba protiv terorizma i stalni napori u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Biće to prilika da sekretar i ministri spoljnih poslova razgovaraju o inicijativi NATO 2030", rekao je novinarima Filip Riker, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja, uoči Blinkenovog putovanja.

"Predlozi u okviru te inicijative (2030) za prilagođavanje saveza, zabrinutost zbog Kine i Rusije, kao i klimatske promene, sajber bezbednost, hibridne pretnje, borba protiv terorizma, energetska bezbednost - očigledno da globalna pandemija ulazi u ovo i drugi zajednički izazovi sa kojima se suočavamo zajedno".

Posle četiri godine spoljne politike pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom koja je bila usredsređena samo na davanje prioriteta američkim interesima, Riker je rekao da će Blinken održati govor u Briselu u kome će istaknuti posvećenost "ponovnoj izgradnji i revitalizaciji saveza", istovremeno ističući značaj NATO-a.

"Znamo da smo jači i da smo u stanju da prevaziđemo izazove kad se suočimo sa njima, a modernizovaćemo svoje saveze, popraviti ih po potrebi i nositi se sa svetom kakav imamo", rekao je Riker.

Blinkenov dolazak u Evropu u ponedeljak usledio je kada su Sjedinjene Države izdale koordinirane sankcije sa Evropskom unijom, i prema Kini, i prema Mjanmaru. Sankcije protiv Mjanmara bile su usmerene na najviše zvaničnike koji su povezani sa prošlomesečnim vojnim pučem, dok su kineske sankcije usmerene na nekoliko kineskih zvaničnika optuženih za kršenje ljudskih prava nad muslimanskom ujgurskom manjinom u kineskoj provinciji Sinđijang.

U vezi sa kineskim sankcijama, koje su takođe uvedene u koordinaciji sa Kanadom i Britanijom, Blinken je rekao da Sjedinjene Države deluju solidarno sa američkim saveznicima.

"Objedinjeni transatlantski odgovor šalje snažan signal onima koji krše ili zloupotrebljavaju međunarodna ljudska prava, a mi ćemo preduzeti dalje akcije u koordinaciji sa partnerima istomišljenicima", rekao je Blinken u saopštenju u ponedeljak.

Blinkenov plan putovanja u Brisel takođe uključuje sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i Žosepom Barelom, šefom spoljne politike Evropske unije (EU).

Stejt department je saopštio da tačke dnevnog reda uključuju napore za ekonomski oporavak kao odgovor na pandemiju koronavirusa i rešavanje "globalnih izazova koji dolaze iz Irana, Rusije i Kine".

Što se tiče Irana, Riker je rekao da će se najviši američki diplomata konsultovati sa kolegama iz EU o izgledima da se Sjedinjene Držae i Iran uzajamno vrate sporazumu potpisanom 2015. godine koji je ograničavao iranski nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

I Sjedinjene Države, koje su sporazum napustile pod Trampom 2018. godine, i Iran, koji je odgovorio preduzimanjem koraka kojim je odstupio od svojih obaveza, izrazili su spremnost da još jednom ispoštuju sporazum, ali su obe strane nagovestile da druga strana treba da počne prva.

Završni deo programa Blinkenovog putovanja su bilateralni razgovori sa belgijskim potpredsednicom vlade i ministarkom spoljnih poslova Sopfi Vilmes.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG