Linkovi

Bajden ne isključuje mogućnost uvođenja sankcija vojnim zvaničnicima Mjanmara


Džozef Bajden, američki predsednik (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Džozef Bajden, američki predsednik (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Američki predsednik Džozef Bajden pomenuo je mogućnost razmatranja uvođenja sankcija vojnim zvaničnicima Mjanmara nakon što je vojska preuzela vlast u toj zemlji i pritvorila izabranu liderku Aung San Su Ći.

Sjedinjene Države ukinule su sankcije Burmi tokom protekle decenije zbog ostvarenog napretka ka demokratiji. Povratni proces stvoriće potrebu za hitnim razmatranjem sankcija i ovlašćenja koje će slediti i primereni postupci", saopštio je Bajden u ponedeljak.

Trenutnu situaciju Bajden je u saopštenju označio kao direktni napad na tranziciju te zemlje u demokratiju i vladavinu prava.

"Pozivam međunarodnu zajednicu da pritisne burmansku vojsku da se odmah odrekne vlasti koju je preuzela", ukazano je u objavi predsednika Bajdena.

Predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki izjaila je tokom brifinga za novinare da su Sjedinjene Države razmatrale stanje u Mjanmaru sa svojim saveznicima.

Novinari su je uputali da li bi, uz sankcije, mogli biti razmatrani još neki potezi.

"U ovom trenutku ne bih mogla da predvidim dodatne poteze", odgovorila je Psaki.

U vezi sa nedeljnim saopštenjem Bele kuće, u kom je navedeno da Sjedinjene Države prate način na koje druge države reaguju na krizu u Mjanmaru, Psaki je medijima dodatno pojasnila da se odnosi na sve države u regionu.

Deo američke javnosti protumačio je da se ta napomena odnosila na Kinu.

Izabrana liderka Mjanmara Aung San Su Ći i drugi visoki zvaničnici vladajuće stranke privedeni su tokom racije rano ujutro, saopštio je u ponedeljak portparol Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

Su Ći je privedena nakon eskalacije tenzija između civilne vlade i vojske što je podstaklo strahovanja od vojnog puča.

Nacionalna liga za demokratiju je u novembru osvojila dovoljno mesta u parlamentu da formira vladu, ali je vojska saopštila da su izbori pokradeni.

Vojska je saopštila da su lideri privedeni zbog "izborne prevare", da je uvedeno vanredno stanje i da je vlast preuzeo glavni komandant oružanih snaga Min Aung Hlaing, navodi se u saopštenju koje je prenela televizijska stanica u vojnom vlasništvu.

XS
SM
MD
LG