Linkovi

Žestoke reakcije posle prve debate Trampa i Bajdena


Skup u Kaliforiji na kojem se pratila prva debata između predsednika Donalda Trampa i demokratskog izazivača Džoa Bajdena (Foto: Reuters/Mike Blake)
Skup u Kaliforiji na kojem se pratila prva debata između predsednika Donalda Trampa i demokratskog izazivača Džoa Bajdena (Foto: Reuters/Mike Blake)

Reakcije na predsedničku debatu održanu u utorak uveče između republikanskog predsednika Donalda Trampa i bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, njegovog demokratskog izazivača, podeljene su po parijskim linijama, ali se takođe mogu čuti oštre kritike kako se taj događaj odigrao.

Rona Mekdenijel, predsedavajuća Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC), tvitovala je posle rasprave da je "za devedeset minuta Donald Tramp napravio siguran, zapovednički i uverljiv slučaj za svoj reizbor i primorao Džoa Bajdena da podrži radikalne politike koje bi povećale porez, uništite radna mesta i učinile naše zajednice manje bezbednim".

Tim Martou, direktor za komunikacije kampanje predsednika Trampa za reizbor, rekao je novinarki Glasa Amerike Kerolin Presuti da je predsednikov nastup bio "fantastičan".

"Ono što su gledaoci videli je predsednik Tramp koji je zapoveda svakim trenutkom debate, a mislim da je ono što su videli bio slabašni Džo Bajden", rekao je Martou, "koji je tražio nekoga u okolini da ga izbavi".

Poznate demokrate, međutim, nazvale su debatu uspešnom za bivšeg potpredsednika, tvrdeći da je Trampov nastup pružio dovoljno razloga da mu se uskrati drugi mandat u kabinetu.

"Donald Trump je izneverio ovu zemlju svojim lažima, zadrtošću i bezobzirnim vođstvom", tvitovao je američki senator Kori Buker iz Nju Džerzija, koji se početkom godine takmičio protiv Bajdena za demokratsku predsedničku nominaciju.

Buker je posebno osudio predsednika zbog toga što je odbio da osudi bele supremacioniste, umesto čega ih je pozvao da "budu spremni".

Mnogi gledaoci debate osudili su glasnu i haotičnu razmenu između dvojice kandidata, uključujući Keren Atija, urednicu stranice na kojoj se objavljuju lični stavovi u listu Vašington post, koja je događaja nazvala "nacionalnom sramotom".

Neki, poput predsedničkog istoričara Majkla Bešlosa, oštro su okrivili predsednika.

"Demokratiju je večeras razvalio predsednik koji je grubo prekršio pravila", napisao je on, "odbacijući da osudi bele supremacioniste i koji ne bi tolerisao bilo kakav oblik neslaganja - vesnik je onoga kako bi mogao da izgleda drugi mandat", tvitovao je Bešlos.

Drugi, poput bivšeg republikanskog senatora Džefa Flejka, izrazili su žaljenje zbog celog spektakla.

"Mi smo bolja zemlja od onoga što je prikazano večeras", napisao je Flejk na Tviteru.

Politikolog sa Univerziteta u Virdžiniji Lari Sabato objavio je snažnu poruku preko svog Tviter naloga: "OTKAŽITE PREOSTALE PREDSEDNIČKE DEBATE".

Ali, Martou je branio razmenu kao prosvetljujuću.

"Mislim da je razgovor sa slobodnim tokom, koji je izvodio predsednik, zapravo dobar, da omogućava mnogo bolju razmenu ideja i da gledaoci vide stvarnu razliku između njih dvojice", rekao je on.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG