Linkovi

Šta se nalazi u eksperimentalnom leku koji je dat američkom predsedniku


Laboratorija u farmaceutskoj kući Regeneron
Laboratorija u farmaceutskoj kući Regeneron

Eksperimentalni lek baziran na antitelima, koji je dat američkom predsedniku Donaldu Trampu, obećava mnogo kada je reč o lečenju kovida 19.

Farmaceutska kuća Regeneron saopštila je da je odboreno da se predsedniku SAD da jedna doza, na zahtev njegovog lekara, budući da lek još nije odobren za širu upotrebun.

Lek je u završnoj fazi testiranja, ali se njegova bezbednost i efekti i dalje ne znaju.

Trampu je taj lek dat u Beloj kući u petak, pre nego što je odveden u bolnicu Volter Rid u Merilendu. Lekari kažu da je predsednik ispoljio blage simptome, uključujući umor.

Kako funkcioniše ovaj lek?

Antitela su proteini koje telo proizvodi u slučaju infekcije, vežu se za virus i pomažu imunom sistemu organizma da ga izbaci. Vakcina "prevari" telo tako što uzrokuje da misli da je infekcija prisutna, pa organizam počinje da stvara antitela.

Ali, ponekad su potrebne nedelje da se to desi. Zato je ovaj lek napravljen tako da odmah pruži zaštitu, dajući koncentrovanu verziju antitela koja su se u laboratorijskim testiranjima pokazala najefikasnijim u borbi protiv koronavirusa.

Kompanija Regeneron ranije je proizvela i koktel antitela efikasan u lečenju ebole.

Šta je poznato do sada?

Ovaj lek se daje jednom, intravenozno. Testira se istovremeno na to da li može da spreči zaražazvanje i na to da li kod starijih ljudi, kao što je Tramp, može da spreči da koronavirus izazove komplikacije ili smrt.

Regeneron je saopštio da je studija pokazala da kod pacijenata kojima nije potrebna hospitalizacija, ovaj lek može da skrati period trajanja simptoma.

Trampov lekar Šon Konli rekao je da je predsedniku dat i lek remdesivir, koji se koristi u svrhu lečenja koronavirusa i ubrzava oporavak pacijenata.

Konli je rekao da Tramp uzima i cink, vitamin D, melatonin i aspirin.

Među lekovima koje američki predsednik uzima nije i hidroksihlorokin koji je često javno protežirao kao efikasan za lečenje kovida - iako su brojne studije pokazale drugačije.

XS
SM
MD
LG