Linkovi

Džonson i Džonson prekinuo testiranje vakcine zbog bolesti volontera


Laboratorija u postrojenju kuće Džonson i Džonson u Belgiji
Laboratorija u postrojenju kuće Džonson i Džonson u Belgiji

Farmaceutska kuća Džonson i Džonson napraviće pauzu u kasnoj fazi testiranja vakcine protiv kovida 19, pošto se jedan od volontera u istraživanju razboleo.

Džonson i Džonson je nedavno počeo testiranje vakcine koje uključuje 60 hiljada volontera na više od 200 lokacija u SAD i inostranstvu, uključujući Argentinu, Brazil, Čile, Meksiko, Južnoafričku republiku.

Kompanija je saopštila da su bolesti i drugi incidenti "očekivani deo kliničke studije, pogotovo sa tolikim brojem učesnika".

Budući da je predviđena kao jedna doza, vakcina kuće Džonson i Džonson je u prednosti u odnosu na ostale vakcine koje zahtevaju dve doze. Takođe, takva vakcina ne bi zahtevala skladištenje na ekstremno niskim temperaturama, što bi omogućilo njeno masovnije korišćenje.

Pauza koju pravi Džonson i Džonson je druga po redu u SAD, pošto je kroz isto prošla i vakcina kuće Astra Zeneka i Univerziteta Oksford. I to istraživanje je prošlog meseca pauzirano pošto se volonter razboleo. Nastavljeno je u Britaniji, Brazilu, Indiji i Južnoafričkoj republici, ali ne i u SAD.

U međuvremenu, otkriven je i slučaj 25-godišnjaka iz Nevade koji je bio pozitvan na kovid dva puta - jednom u aprilu, a potom i u junu, kada je imao ozbiljniju kliničku sliku.

Istraživači i dalje tragaju za objašnjenjem kako je moguće da se čovek dvaput zarazio i zašto je drugi put razvio ozbiljnije simptome.

Ovo je prvi takav slučaj potvrđen u SAD i deveti u svetu. Do sada je registrovan u Belgiji, Holandiji, Hong Kongu i Ekvadoru.

.

XS
SM
MD
LG