Linkovi

Astra Zeneka: Učesnica ispitivanja vakcine protiv koronavirusa se oporavlja


Vakcinu koju je u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu razvijao britanski proizvođač medikamenata - Svetska zdravstvena organizacija smatrala je najrazvijenjom studijom čija je svrha bila stvaranje bezbedne zaštite od Kovida 19 - ilustrativna fotografija (Foto: Reuters)
Vakcinu koju je u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu razvijao britanski proizvođač medikamenata - Svetska zdravstvena organizacija smatrala je najrazvijenjom studijom čija je svrha bila stvaranje bezbedne zaštite od Kovida 19 - ilustrativna fotografija (Foto: Reuters)

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka saopštila je da se učesnica ispitivanja vakcine protiv Kovida 19, koja je imala medicinske poteškoće, oporavlja i da će sa bolničkog lečenja biti otpuštena tokom dana, objavio je portal Stat News.

Prethodno je taj proizvođač lekova objavio da je stopirao ispitivanje vakcine protiv koronavirusa pošto je jedan od učesnika studije oboleo od nepoznate bolesti.

List Njujork tajms, pozivajući se na neimenovani izvor, objavio je da je kod jednog od učesnika ispitivanja utvrđen transferzalni mijelitis – odnosno upala kičmene moždine – bolest često podstaknuta virusnim infekcijama.

Vakcinu koju je u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu razvijao britanski proizvođač medikamenata - Svetska zdravstvena organizacija smatrala je najrazvijenjom studijom čija je svrha bila stvaranje bezbedne i efikasne zaštite od Kovida 19, izvestila je agencija Rojters.

“Očigledno je da se pojavio izazov u ovom konkretnom ispitivanju”, rekao je Met Henkok – britanski sekretar zdravlja za Skajnjuz.

Astra Zeneka je saopštila da je obustavila ispitivanja, uključujući i ona u kasnijoj fazi, da bi nezavisnoj komisiji omogućila da pregleda podatke. Takođe, saopšteno je i da se čini sve da odlaganje testiranja vakcine protiv koronavirusa bude minimalno.

Upitan da li će prekid uticati na odlaganje procesa ispitivanja britanski sekretar zdravlja odgovorio je da to zavisi od istrage.

“Ne nužno, videćemo šta bude utvrdila nezavisna komisija”, rekao je Henkok.

Obustava je na berzi izazvala pad vrednosti akcija farmaceutske kompanije Astra Zeneka od tri odsto. Tome je prethodio njihov skok na šta je uticalo postizanje dogovora o distribuciji tri milijarde doza vakcine državama širom sveta.

Inače, devet vodećih američkih i evropskih farmaceutskih kompanija koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa obavezale su se da će poštovati sve naučne standarde tokom eksperimentalnih imunizacija - nauštrb žurbe, koju je nametnula globalna trka da se zauzda pandemija Kovida 19.

Kako je objavljeno u utorak - proizvođači lekova, među kojima su Fajzer, Glaksosmitklajn, Astra Zeneka, Džonson i Džonson, Moderna, Novavaks, objavili su dokument koji su označile kao istorijski zavet - posle porasta zabrinutosti da bi bezbednost i efikasnost buduće vakcine mogli biti u drugom planu - zbog žurbe da se što pre počne sa njenom masovnom upotrebom.

XS
SM
MD
LG