Linkovi

Astra Zeneki dodeljena sredstva za razvoj antitela kojima se lečio Donald Tramp


Ilustracija - Američka vlada dodelila je kompaniji Astra Zeneka 486 miliona dolara za razvoj i obezbeđivanje zaliha do 100.000 doza antitela za lečenje Kovida 19 (Foto: Reuters)
Ilustracija - Američka vlada dodelila je kompaniji Astra Zeneka 486 miliona dolara za razvoj i obezbeđivanje zaliha do 100.000 doza antitela za lečenje Kovida 19 (Foto: Reuters)

Američka vlada dodelila je kompaniji Astra Zeneka 486 miliona dolara za razvoj i obezbeđivanje zaliha do 100.000 doza antitela za lečenje Kovida 19 – slične klase lekova korišćenih za tretman predsednika Donalda Trampa u vojnoj bolnici Volter Rid.

Dogovor, koji je sa tom farmaceutskom kućom sklopilo javno-privatno partnerstvo koje je osnovala Trampova administracija, podrazumeva razvoj koktela antitela koji može sprečiti Kovid 19 pogotovo kod visoko-rizične populacije, osoba starijih od osamdeset godina, saopštio je američki Sekretarijat za zdravlje, izvestila je agencija Rojters.

Taj tretman dospeo je u središte pažnje nakon što se predsednik Tramp lečio koktelom antitela kompanije Regeneron.

Kompanija Astra Zeneka saopštila je da do kraja 2020. planira isporuku do 100.000 doza i da bi američka vlada, prema posebnom sporazumu, u 2021. Godini mogla nabaviti dodatnih milion doza, piše Rojters.

Američki zdravstveni zvaničnici su u petak saopštili da bi pacijentima obolelim od Kovida 19 moglo biti obezbeđeno više od milion besplatnih doza za lečenje antitelima – sličnih onima kojima je tretiran Donald Tramp.

Kompanije Regeneron i Eli Lilli obratile su se američkoj Upravi za hranu i lekove da bi dobili odobrenje za upotrebu njihovih tretmana antitelima.

Regeneron je u julu postigao dogovor vredan 450 miliona dolara o prodaji antitela koja bi omogućila lečenje 300.000 pacijenata javno-privatnom partnerstvu koje je osnovala Trampova administracija.

Istovremeno, kompanija Eli Lili saopštila je da nije potpisivala slične sporazume.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins - u Sjedinjenim Državama potvrđeni slučajevi približavaju se brojci od sedam miliona i sedam stotina hiljada. Od posledica koronavirusa preminulo je skoro 214.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG