Linkovi

CDC: Vakcina za Kovid-19 u distribuciji do 1. novembra


FILE -

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su da su obavestili zdravstvene zvaničnike u svih 50 država da se pripreme za distribuciju vakcine za koronavirus do 1. novembra, dva dana pre predsedničkih izbora.

Novinska agencija Meklači je prva objavila izveštaj da je CDC 27. avgusta uputio memorandum na četiri stranice sekretarijatima za zdravstvo da do 1. oktobra pripreme planove za vakcinaciju, "kako bi se spremili za najranije moguće puštanje vakcine za Kovid-19".

Njujork Tajms javlja da je memorandum Roberta Redfilda, direktora CDC-a takođe poslat zvaničnicima u javnom zdravstvu na svim američkim teritorijama, kao i Njujorku, Čikagu, Filadelfiji, Hjustonu i San Antoniju.

U memorandumu CDC-a kaže se da profesionalci u zdravstvu, zaposleni u ustanovama za negu starih kao i radnici u službama za nacionalnu bezbednost treba imaju prioritet u dobijanju potencijalne nove vakcine.

Njujork Tajms prenosi da je CDC takođe dao prioritet Amerikancima starijim od 65 godina, ljudima iz "rasnih i etničkih manjina", starosedeocima Amerike i zatvorskoj populaciji.

Doktor Redfild je takođe pozvao zdravstvene zvaničnike da brzo odobre rad korporacije Mekeson, firme koja je sklopila ugovor sa Centrima za kontrolu bolesti da distribuira vakcinu u državne i lokalne sekretarijate za zdravstvo i bolnice.

Doktor Entonin Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti dolazi na okrugli sto o donacijama plazme u sedištu američkog Crvenog krsta, 30. jula 2020.
Doktor Entonin Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti dolazi na okrugli sto o donacijama plazme u sedištu američkog Crvenog krsta, 30. jula 2020.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, dr Entoni Fauči u sredu je izjavio da je uveren da će do kraja godine biti razvijena "bezbedna i efikasna vakcina protiv Kovida 19."

Međutim, Fauči je takođe izjavio u intervjuu prošle nedelje za agenciju Rojters da "jedna stvar koju ne želite da vidite je da vakcina bude odobrena po ubrzanom postupku a da nemate znak da je efikasna."

"Jedna od potencijalnih opasnosti, ako prerano pustitet vakcinu, je da će to otežati ako ne i onemogućiti da se ljudi prijave za probe drugih vakcina."

Drugi zdravstveni eksperti su takođe izrazili skepsu oko puštanja vakcine pre nego što se završe klinička testiranja, navodeći da bi ubrzana distribucija mogla da predstavlja rizik za bezbednost i produbi raspoloženje nekih građana protiv vakcinacije.

Neki državni sekretarijati za zdravstvo kažu da nemaju dovoljno osoblja, novca i sredstava da edukuju građane o vakcinama, a onda distribuiraju, daju i prate stotine miliona doza, prenosi agencija Asosijejted Pres.

“To je ogroman posao da bi se pripremili za takav program vakcinacije i on neće biti gotov do 1. novembra", izjavila je za AP Keli Mor iz Koalicije za akciju u imunizaciji, nacionalne organizacije za edukaciju o vakcinama, sa sedištem u Minesoti.

Prema nedavnom istraživanju Centra za javna pitanja, samo polovina Amerikanaca je rekla da bi se vakcinisala protiv Kovida 19.

Amerika je zemlja sa najviše slučajeva Kovida 19 - 6,1 miliona i više od 863.400 smrtnih slučajeva.

Višednevno okupljanje motociklista u gradiću Sturdžisu u Južnoj Dakoti, čiji učesnici nisu poštovali mere zaštite, postalo je rasadnik Kovida-19.
Višednevno okupljanje motociklista u gradiću Sturdžisu u Južnoj Dakoti, čiji učesnici nisu poštovali mere zaštite, postalo je rasadnik Kovida-19.

Porast broja novih slučajeva pripisuje se studentima na koledžima, koji učestvuju u velikim žurkama ignorišući smernice da nose maske i vode računa o socijalnoj distsanci. Najnovije izbijanje zaraze dogodilo se na Univerzitetu Južne Karoline u Čarlstonu, gde je više od hiljadu studenata u avgustu testirano pozitivno na Kovid-19.

Za to vreme, jedan stanovnik Minesote je, kako se veruje, prva osoba iz grupe koja je učestvovala u velikom skupu motociklista u susednoj Južnoj Dakoti, koja je preminula od koronavirusa. On je bio jedan od stotina ljubitelja motora koji su 10 dana bili okupljeni u gradiću Sturdžisu, a mnogi su odbijali da nose maske i poštuju društvenu distancu. Oko 260 novih slučajeva Kovida-19 u 11 država je direktno povezano sa tim skupom, javlja Vašington Post.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG