Linkovi

SAD odbile da učestvuju u globalnom razvoju vakcine protiv Kovida 19


Razvoj vakcine u Rusiji
Razvoj vakcine u Rusiji

Sjedinjene Države saopštile su da neće učestvovati u globalnoj inicijativi da se razvije, proizvede i podjednako raspodeli vakcina protiv Kovida 19, zato što Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima vodeću ulogu u tim naporima.

Više od 170 zemalja je u pregovorima da učestvuje u Kapacitetu za globalni pristup vakcini protiv Kovida 19, nazvanom Covax, zajedničkom projektu SZO, Koalicije za pripravnost u epidemiji i i inovacije i Gavija, Alijanse za vakcinu, organizacije koje su osnovali Bil i Melinda Gejts da bi vakcinisali decu u najsiromašnijim zemljama u svetu.

Predsednik Donald Tramp u julu je povukao je SAD iz Svetske zdravstvene organizacije, koju je optužio da nije pravovremeno odgovorila na pandemiju i da se priklonila Kini, gde se virus prvo pojavio prošle godine.

Portparol Bele kuće Džad Dir je u saopštenju naveo da će "Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa međunarodnim partnerima da bi porazile virus, ali da neće biti ograničene multilateralnim organizacijama na koje utiču korumpirana Svetska zdravstvena organizacija i Kina".

Suri Mun, jedna od direktorki Globalnog zdravstvenog centra pri Postdiplomskom Institututu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi, rekla je za dnevnik Vašinton post da je "veliki udarac kada Amerika odluči da ne učestvuje u multilateralnim naporima da se razvije vakcina".

Trampova administracija pokrenula je svoju inicijativu čiji cilj je da se do januara isporuči 300 miliona doza odobrene vakcine protiv Kovida 19. U okviru te inicijative, sklopljeni su ugovori sa nekoliko farmaceutskih kompanija, vredni milijarde dolara, da razviju, proizvedu i testiraju potencijalnu vakcinu.

"Predsednik će izdvojiti koliko god novca je potrebno da se osigura da bilo koja vakcina ispunjava standarde naše Uprave za hranu i lekove (FDA) za bezbednost i efikasnost", poručio je Dir u saopštenju.

Inicijativa Trampove administracije samo je jedna od mnogih širom sveta, čiji cilj je da se brzo razvije vakcina. Trenutno je u toku nekoliko kasnih faza kliničkih testova.

U međuvremenu, panel zdravstvenih stručnjaka američke vlade saopštio je da nema dokaza da je "krvna plazma pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa efikasna u lečenju zaraženih".

Uprava za hranu i lekove je 23. avgusta odobrila hitnu upotrebu krvne plazme, što je predsednik Tramp tada nazvao "istorijskom odlukom".

Međutim, panel od više od 35 stručnjaka Nacionalnih instituta za zdravlje naveo je u utorak u saopštenju da ne postoje "dovoljni podaci da bi se donela odluka o tome da li bi trebalo preporučiti upotrebu krvne plazme" i da lekari ne bi trebalo da je koriste kao standard u lečenju dok se ne sprovede više istraživanja.

Dan nakon što je odobrena hitna upotreba krvne plazme, šef Uprave za hranu i lekove Stiven Han izvinio se zato što je preuveličao benefite tog tretmana.

Na brifingu za novinare, Tramp i njegov sekretar za zdravstvo Aleks Azar konstatovali su da je smrtnost kod osoba mlađih od 80 godina, koje nisu bile na respiratorima, smanjena za 35 odsto nakon što su, u ranoj fazi bolesti, primili tretman krvnom plazmom. Han je potvrdio te navode.

Međutim, kritičari su naveli da je administracija preuveličala preliminarne rezultate istraživanja prestižne Mejo klinike, navodeći da studijom nije bila obuhvaćena uporedna grupa pacijenata koji nisu dobili tretman.

Han se izvinio za svoju izjavu i objasnio da je trebalo da kaže da podaci pokazuju "relativno, a ne apsolutno smanjenje rizika".

XS
SM
MD
LG