Linkovi

Fajzer najavio podnošenje zahteva za autorizaciju vakcine protiv Kovida 19 do kraja novembra


Logo farmaceutske kompanije Fajzer (REUTERS/Arnd Wiegmann)

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da bi krajem novembra mogla podneti zahtev za autorizaciju vakcine protiv Kovida 19 u Sjedinjenim Državama. Fajzer vakcinu razvija u saradnji sa nemačkim partnerom Bionteh.

Da budem jasan, pod pretpostavkom da sva istraživanja prođu kako treba, Fajzer će se prijaviti u trećoj nedelji novembra – odmah pošto dobijemo potvrde da je vakcina bezbedna”, saopštio je Albert Burla (Albert Bourla) izvršni direktor Fajzera.

U saopštenju te kompanije navedeno je da bi tokom oktobra moglo biti poznato da li je vakcina na kojoj radi efikasna – po okončanju kliničkog ispitivanja 40.000 dobrovoljaca. Ukazano je, međutim, da podaci o bezbednosti vakcine neće biti dostupni do novembra.

Ta objava kompanije uticala je na porast vrednosti njenih akcija na berzi.

Moderna, američka biotehnološka kompanija, takođe bi tokom godine mogla podneti zahtev za autorizaciju vakcine protiv Kovida 19.

Inače, devet vodećih američkih i evropskih farmaceutskih kompanija koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa obavezale su se u septembru da će poštovati sve naučne standarde tokom eksperimentalnih imunizacija - nauštrb žurbe, koju je nametnula globalna trka da se zauzda pandemija Kovida 19.

Proizvođači lekova, među kojima su Fajzer, Glaksosmitklajn, AstraZeneka, Džonson i Džonson, Moderna, Novavaks, objavile su dokument koji su označile kao istorijski zavet - posle porasta zabrinutosti da bi bezbednost i efikasnost buduće vakcine mogli biti u drugom planu - zbog žurbe da se što pre počne sa njenom masovnom upotrebom.

Fajzer i Moderna su se za autorizaciju fakcine prijavile i u Evropi, gde im je jedan od konkurenata Astra Zeneka, koja je svoja istraživanja pauzirala u septembru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG