Linkovi

Tramp: Mogli bismo da imamo vakcinu za tri, četiri nedelje


Predsednik SAD Donald Tramp i voditelj televizije Ej-Bi-Si Džordž Stefanopulos na skupu u Filadelfiji
Predsednik SAD Donald Tramp i voditelj televizije Ej-Bi-Si Džordž Stefanopulos na skupu u Filadelfiji

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u utorak da bi vakcina protiv koronavirusa mogla da bude razvijena za tri do četiri nedelje, dok pojedini zdravstveni zvaničnici izražavaju oprez u pogledu tog ubrzanog roka.

Tramp je na skupu u Filadelfiji, koji je organizovala televizija Ej-Bi-Si, pravdao način na koji rešava krizu izazvanu pandemijom i poručio da bi vakcina mogla da bude spremna za distribuciju pre predsedničkih izbora 3. novembra.

"Veoma smo blizu da razvijemo vakcinu. Istina je da bi prethodnim administracijama bile potrebne možda godine za to, zbog Uprave za hranu i lekove (FDA) i svih potrebnih odobrenja. A mi bismo mogli da je imamo za tri, četiri nedelje", rekao je Tramp.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči je početkom meseca rekao u intervjuu za kablovsku mrežu CNN da većina eksperata veruje da će vakcina biti spremna do novembra ili decembra.

"Moguće je da će biti vakcine do oktobra, ali ja ne mislim da je to verovatno", rekao je Fauči.

Drugi eksperti kažu da naučno kredibilna vakcina neće biti dostupna do početka 2021. godine.

Neimenovani zvaničnik američkog Sekretarijata za zdravlje rekao je u sredu da američka vlada planira da počne distribuciju vakcine odmah nakon njenog regulatornog odobrenja.

Vladini zvaničnici naveli su i da će Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odlučiti kako će početne, ograničene doze vakcine biti raspoređene i isporučene, prenosi Rojters.

"Nisam umanjivao opasnost pandemije"

Odgovarajući na oštra pitanja neodlučnih birača koji su bili u publici i voditelja televizije Ej-Bi-Si Džordža Stefanopulosa, Tramp je ustvrdio da je njegova odluka da uvede zabranu putovanja za Kinu i evropske zemlje spasila hiljade, ako ne i milione života.

Takođe je branio Amerikance koji odbijaju da nose maske i drže fizičku distancu, i dodao da su čak eksperti kao što je Fauči menjali stavove o tim smernicama tokom krize.

Američki lider suočava se sa kritikama zbog održavanja velikih mitinga u Nevadi i drugim državama, koje je njegov savetnik Fauči opisao kao "apsolutno rizične".

Trampov demokratski protivkandidat Džo Bajden prošle nedelje je optužio Trampa da je zanemario svoju dužnost kada je reč o odgovoru na pandemiju.

U Sjedinjenim Državama je od koronavirusa obolelo najmanje 6,6 miliona ljudi, što je najviše u svetu, dok je više od 195.000 preminulo. Tramp je naveo da Amerika imao toliko slučajeva zato što testira više od drugih zemalja.

Takođe je ponovio ranije tvrdnje da bi virus sam nestao i odbacio optužbe da je umanjivao pretnju od bolesti, u odgovoru na pitanje iz publike "zašto bi umanjivao opasnost od pandemije za koju se zna da najviše pogađa porodice sa niskim primanjima i manjinske zajednice".

"Nisam umanjivao opasnost. U stvari sam je svojiim potezima naglašavao. Moji potezi bili su veoma snažni", rekao je Tramp.

XS
SM
MD
LG