Linkovi

Astra Zeneka: Ako se ispitivanje nastavi, do kraja godine poznato da li je vakcina delotvorna


Astra Zeneka je u sredu objavila da je stopirala ispitivanje vakcine protiv koronavirusa pošto je jedna od učesnica studije obolela od nepoznate bolesti. Nakon toga saopšteno je i da se njeno zdravstveno stanje poboljšava. (Foto: ReutersDado Ruvic/ilustracija
Astra Zeneka je u sredu objavila da je stopirala ispitivanje vakcine protiv koronavirusa pošto je jedna od učesnica studije obolela od nepoznate bolesti. Nakon toga saopšteno je i da se njeno zdravstveno stanje poboljšava. (Foto: ReutersDado Ruvic/ilustracija

Farmaceutska kompanija Astra Zeneka će do kraja godine raspolagati informacijama o tome da li vakcina koju ispituje – štiti ljude od koronavirusa.

Za to, kako je objasnio Paskal Soriot izvršni direktor tog proizvođača lekova, biće potrebno da uskoro nastavi sa medicinskim istraživanjima vakcine, javila je agencija Rojters.

Astra Zeneka je u sredu objavila da je stopirala ispitivanje vakcine protiv koronavirusa pošto je jedna od učesnica studije obolela od nepoznate bolesti. Nakon toga saopšteno je i da se njeno zdravstveno stanje poboljšava.

Soriot je rekao da za sada još nije poznato od čega je tačno obolela, dodajući da je nejasno da li se radilo o transferzalnom mijelitisu, kao i da je za potvrdu dijagnoze potrebno još testova, izvestio je Rojters.

“Kada dijagnoza bude utvrđena analiziraće je nezavisni odbor koji će nakon toga odlučiti kada bi ispitivanja vakcine mogla biti nastavljena”, objasnio je Soriot.

Izvršni direktor kompanije Astra Zeneka je ustvrdio da se ne događa ništa neobično.

“To će vam reći mnogi stručnjaci. Razlika u odnosu na ispitivanja drugih proizvođača je što se ovo našlo pod lupom javnosti. Oni, sa druge strane, mogu da prekinu ispitivanja, izvrše nova proučavanja i onda krenu od početka”, ukazao je Soriot.

Međutim, list Njujork tajms pozivajući se na neimenovani izvor, objavio je u sredu da se radilo o bolesti transferzalni mijelitis – odnosno upali kičmene moždine – koja je često podstaknuta virusnim infekcijama.

Vakcinu koju je u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu razvija britanski proizvođač medikamenata - Svetska zdravstvena organizacija smatra najozbiljnijim iskorakom u stvaranju bezbedne i efikasne zaštite od Kovida 19.

Obustava testiranja vakcine je na berzi izazvala pad vrednosti akcija farmaceutske kompanije Astra Zeneka od tri odsto. Tome je prethodio njihov skok na šta je uticalo postizanje dogovora o distribuciji tri milijarde doza vakcine državama širom sveta.

Inače, devet vodećih američkih i evropskih farmaceutskih kompanija koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa obavezale su se da će poštovati sve naučne standarde tokom eksperimentalnih imunizacija - nauštrb žurbe, koju je nametnula globalna trka da se zauzda pandemija Kovida 19.

Kako je objavljeno u utorak - proizvođači lekova, među kojima su Fajzer, Glaksosmitklajn, Astra Zeneka, Džonson i Džonson, Moderna, Novavaks, objavili su dokument koji su označile kao istorijski zavet - posle porasta zabrinutosti da bi bezbednost i efikasnost buduće vakcine mogli biti u drugom planu - zbog žurbe da se što pre počne sa njenom masovnom upotrebom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG