Linkovi

Globalna trka za vakcinom: I nauka i politika


ILUSTRACIJA - Žena drži bočicu na kojoj piše "Vakcina Kovid-19" i medicinski špric, 10. aprila 2020. (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
ILUSTRACIJA - Žena drži bočicu na kojoj piše "Vakcina Kovid-19" i medicinski špric, 10. aprila 2020. (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Ne, Rusija ne doživljava još jedan Sputnjik trenutak. Objava ruskog predsednika Vladimira Putina u utorak da je njegova zemlja prva koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa nije podstakla isti osećaj zaprepašćenja i divljenja kao kada je Sovjetski Savez 1957. godine lansirao prvi satelit u orbitu. Umesto toga, dočekana je uz sumnje u pogledu nauke i bezbednosti, prenosi agencija Asošijeted pres.

Međutim, takođe je pokazala kako takmičenje da se razvije prva vakcina, kao i svemirska trka, ima veze i sa međunarodnim suparništvom i naukom. Prva zemlja koja pronađe način da se porazi novi koronavirus ostvariće veliku pobedu i globalni status koji uz to ide.

To je dragoceno za Putina, čija je popularnost pala zbog ekonomije koja stagnira i teških posledica pandemije koronavirusa.

"Biti prvi u razvoju vakcine protiv koronavirusa zaista bi bio veliki podsticaj za Kremlj", smatra Timoti Frej, profesor političkih nauka na Univerzitetu Kolumbija, koji se bavi post-sovjetskom politikom.

Rusija svakako nije jedina koja posmatra vakcinu u tom svetlu. Kina, gde se virus prvo pojavio, takođe je u trci da postigne napredak u razvoju vakcine, Jedna kompanija u državnom vlasništvu hvalila se da su njeni zaposleni, među kojima su i direktori, primili eksperimentalne vakcine čak i pre nego što je vlada odobrila testiranje na ljudima.

Američki predsednik Donald Tramp, čiji je odgovor na pandemiju ozbiljno ugrozio njegovu političku sudbinu, nada se da će preuzeti zasluge za agresivne napore njegove administracije da se razvije vakcina, a idealno bi bilo da se to dogodi pre izbora u novembru, piše AP.

U ovom trenutku, nije jasno da li je Putin uspeo da pre Trampa dođe tog zdravstvenog uspeha.

Ruski lider rekao je da je Ministarstvo zdravlja odobrilo vakcinu nakon što je prošla neopohodne testova i dodao da je vakcinisana i jedna od njegove dve odrasle ćerke.

Nisu ponuđeni nikakvi dokazi, a naučnici u Rusiji su upozorili da su neophodni dodatni testovi da bi se utvrdilo da li je vakcina bezbedna i efikasna. Uprkos tome, zvaničnici su saopštili da bi vakcinacija lekara mogla da počne već ovog meseca, a masovna možda već u oktobru.

Naučnici širom sveta upozoravaju da čak i kad se dokaže da su kandidati za vakcinu efikasni, da će biti potrebno još više vremena da se utvrdi koliko dugo će ta zaštita trajati.

“Prerano je proceniti da li će biti efikasna i da li će dati rezultate", ocenjuje doktor Majkl Hed, visoki saradnik Univerziteta Sautemtpon, koji se bavi istraživanjem globalnog zdravlja.

Takođe ne bi trebalo odmah odbaciti ruske tvrdnje. Rusija, iako ekonomski zavisna od izvoza prirodnih resursa, postizala je uspehe u nauci i medicini, a i prva je zemlja koja je poslala čoveka u svemir, 1961. godine.

Moguće je da su se usredsredili i da su mogli to da urade. Ne odbacujem tu mogućnost, ali to ne znači da je ruska ekonomija napredna", kaže Danijel Frid, penzionisani američki diplomata.

Razvoj vakcine bio bi naučni uspeh koji bi poboljšao Putinov status u Rusiji i u međunarodnoj zajednici.

“Oni bi voleli da mogu da preuzmu zasluge zato što će prva zemlja koja razvije vakcinu imati ogroman prestiž", kaže Frid, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, i trenutno saradnik Atlantskog saveta.

Takođe je moguće da je Rusija imala pomoć. Sjedinjene Države, Britanija i Kanada optužili su prošlog meseca hakere koji rade za ruske obaveštajne službe da pokušavaju da ukrade informacije o vakcini protiv koronavirusa od akademskih i farmaceutskih ustanova.

U svakom slučaju, javnost željno iščekuje vakcinu, s obzirom na to da je Kovid 19 odneo više od 730.000 života širom sveta. Neki kažu da bi prihvatili i rusku vakcinu, ako bi prošla proveru američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprave za hranu i lekove (FDA).

“Ne mogu više ovo da podnesem. Poludeću. CDC i FDA neće odobriti nešto što nije efikasno", kaže Fernanda Henderson iz Merilenda.

Međutim, Vesna Jezić, imunolog poreklom iz Hrvatske, koja takođe živi u Merilendu, smatra da je brz napredak u razvoju vakcine koji je objavio Putin sumnjiv.

"Ne verujemo ničemu što dolazi iz Rusije", kaže ona.

Ruski predsednik će se možda suočiti sa istim sumnjama na domaćem tlu. Profesor Frej podseća na istraživanje Galupa iz 2018. godine, koje je pokazalo da zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza imaju jedan od najvećih procenata protivljenja vakcinama u svetu.

“Ako ne bude dala rezultate, to će zaista biti crna mrlja", kaže Frej.

XS
SM
MD
LG