Linkovi

MMF: Kovid 19 izaziva duboku globalnu recesiju 2020.


Arhiva - Logo Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, 21. aprila 2017.
Arhiva - Logo Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, 21. aprila 2017.

Međunarodni monetarni fond predviđa duboku globalnu recesiju u 2020. zbog pandemije Kovida 19, uz očekivanja da globalne ekonomije padnu za 4,4 odsto.

Govoreći u utorak na MMF-ovom Svetskom ekonomskom autluk forumu u Bostonu, glavna ekonomistkinja MMF-a Gita Gopinat rekla je da je pandemija ugasila biznise i industrije širom sveta.

Iako se većina ekonomija ponovo otvorila, što je podstaklo MMF da donekle poboljša trenutnu prognozu u odnosu na junsko predviđanje, Gopinat je rekla da ponovno oživljavanje virusa i druge političke neizvesnosti ukazuju na to da će globalni ekonomski oporavak biti spor i nejednak do 2021. godine.

Gopinat je rekla da postoji nekoliko stvari koje vlade mogu učiniti da ubrzaju ekonomski oporavak u svetu. Pozvala je na mnogo bolju međunarodnu saradnju kako bi se okončala pandemija, u smislu stvaranja i razmene tretmana i vakcina čim postanu dostupne i njihove proizvodnje naveliko.

Takođe je naglasila da nacionalne monetarne i fiskalne politike ne bi trebalo zadržavati. Konkretno, rekla je da bi vlade trebalo da se usredsrede na direktnu pomoć domaćinstvima i preduzećima.

U komentarima za francusku novinsku agenciju, Gopinat je rekla da bi, ako bi Sjedinjene Države donele još jedan podsticajni paket sličan meri od 2,2 hiljada milijardi dolara donet ranije ove godine, to značajno pomoglo oporavku američke ekonomije, kao i sveta.

Gopinat je rekla da pod pretpostavkom da drugi podsticajni paket Kongres SAD ne odobri, MMF predviđa da će američka ekonomija rasti za oko 3,1 odsto sledeće godine. Ali, rekla je da bi drugi paket pomoći dodao dva procentna poena tom rastu, vraćajući američku ekonomiju brže na nivo pre pandemije.

Ona je rekla da će brzi oporavak najveće svetske ekonomije doneti korist svetu, posebno njenim susedima, Meksiku i Kanadi.

XS
SM
MD
LG