Linkovi

SAD dozvolile upotrebu krvne plazme u lečenju Kovida 19


Predsednik Tramp, zajedno sa Stivenom Hanom, komesarom Uprave za hranu i lekove na konferenciji za medije u Beloj kući 23. avgusta 2020.
Predsednik Tramp, zajedno sa Stivenom Hanom, komesarom Uprave za hranu i lekove na konferenciji za medije u Beloj kući 23. avgusta 2020.

Nazivajući to "istorijskim saopštenjem", predsednik Donald Tramp pozdravio je odluku federalne Uprave za hranu i lekove (FDA) da hitno dozvoli upotrebu krvne plazme pacijenata koji su oporavili od Kovida 19 u lečenju zaraženih. Predsednik Tramp rekao je da će time biti "spaseni nebrojeni životi".

Predsednik je ranije u nedelju najavio "veliki proboj u lečenju Kovida". Neki zdravstveni stručnjaci, međutim, upozoravaju da još nije vreme za slavlje dok se ne obavi više studija.

Na brifingu za novinare, Tramp i njegov sekretar za zdravstvo Aleks Azar konstatovali su da je smrtnost kod osoba mlađih od 80 godina, koje nisu bile na respiratorima, smanjena za 35 odsto nakon što su, u ranoj fazi bolesti, primili tretman krvnom plazmom.

"Smanjenje smrtnosti za 35 procenata je nešto o čemu mi koji se bavimo razvojem lekova - sanjamo", rekao je Azar.

"To je ogroman napredak u lečenju pacijenata".

Pacijent koji se oporavio od Kovida 19 daje krv u bolnici u Panama Sitiju, 13. maja 2020.
Pacijent koji se oporavio od Kovida 19 daje krv u bolnici u Panama Sitiju, 13. maja 2020.

Krvna plazma potiče od pacijenata koji su se oporavili od koronavirusa i bogata je antitelima. Korišćena je za lečenje desetine hiljada pacijenata obolelih od Kovida 19 u Sjedinjenim Državama.

Od pandemije koronavirusa, u Sjedinjenim Državama umrlo je više od 176.000, a zaraženo skoro 5,7 miliona ljudi - više nego u bilo kojoj drugoj zemlji sveta.

Neposredno pre brifinga, Uprava za hranu i lekove saopštila je da je dala dozvolu, ali tehnički nije u potpunosti odborila - za upotrebu krvne plazme sa antitetlima pacijenata koji su se oporavili od Kovida.

Komesar FDA Stiven Han rekao je novinarima da je agencija utvrdila da tretman krvnom plazmom zaslužuje hitno odobrenje posle analize 20.000 od 70.000 pacijenata koji su dobili tretman, kao i na osnovu drugih studija.

“Poboljšanje od 35 odsto u preživljavanju je prilično značajno”, dodao je i rekao da postoji velika potražnja za krvnom plazmom od lekara iz svih delova Amerike.

Tretman plazmom se bezbedno koristi i protiv drugih bolesti, kao što su ebola i difterija, ali naučnici – uključujući i neke koji rade za američku vladu – su oprezniji kada je reč o lečenju koronavirusa, navodeći da su rezultati mešoviti i da još nema dokaza da je taj tretman delotvoran protiv Kovida 19.

Nakon što je jedan novinar pitao Trampa o povremeno kontradiktornom jeziku kojim su se on i Han izražavali o efikasnosti krvne plazme, predsednik, koji je tretman nazvao “veoma efikasnim”, okončao je konferenciju za novinare koja je trajala 18 minuta. Tramp je odgovorio na samo tri pitanja.

Portparol Američkog udruženja za biohemiju i molekularnu biologiju Ben Korb saopštio je da Tramp pokazuje nespremnost da sluša eksperte za medicinu i da “proboj podrazumeva veliku zbirku podataka” kako bi se osigurala bezbednost i efikasnost lečenja.

"Taj proces je neophodan da bismo bili sigurni da tretman nije gori od bolesti”, rekao je portparol Ben Korb.

“Duboko sam zabrinut zbog ovog poteza i vremenskog trenutka”.

Tramp je brifing o napretku u lečenju koronavirusa održao dan pred početak republikanske nacionalne konvencije, na kojoj će biti nominovan za drugi predsednički mandat.

Konferenciji za novinare u Beloj kući nije prisustvovao direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči, koji je član radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Kako je prošle nedelje objavio Njujork tajms, Fauči je bio među stručnjacima koji su intervenisali da se FDA spreči u davanju hitne dozvole za upotrebu krvne plazme. Fauči i drugi su, prema pisanju dnevnika, tvrdili da su postojeći podaci o tom tretmanu "suviše slabi."

Dan ranije, Tramp je, bez dokaza, optužio "duboku državu i slično", odnosno "ljude u senci" u američkoj Upravi za hranu i lekove da "otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu ljude kako bi testirale vakcine i tretmane".

Američki lider na Tviteru je, bez dokaza, izneo tvrdnju da zvaničnici u američkoj agenciji za regulativu lekova "očigledno pokušavaju da odlože pronalaženje odgovora na virus do posle izbora 3. novembra". Dodao je:

"Moramo da se fokusiramo na brzinu i spasavanje života!"

Brojni američki zdravstveni stručnjaci kažu da vakcina za koronavirus neće biti dostupna pre kraja godine ili prvih meseci 2021, i to tek ako se testovi efikasnosti vakcine, koji sada počinju u nekoliko zemalja, uključujući i Sjedinjene Države - pokažu uspešnim.

Tramp, koji je svestan da ga njegov protivkandidat na izborima,Džo Bajden i opozicione demokrate optužuju da je vodio pogrešnu politiku u reagovanju na pandemiju koronavirusa u SAD, često ističe da je lek blizu, a govorio je i da će virus "jednostavno nestati".

Priznao je da bi proboj u medicini pre izbornog dana povećao njegove šanse da bude ponovo izabran u novembru.

Džo Bajden i njegova supruga Džil mašu pristalicama na virtualnoj konvenciji u Vilmingtonu u Delaveru, na kojoj je Bajden prihvatio demokratsku nominaciju, 20. avgusta 2020.
Džo Bajden i njegova supruga Džil mašu pristalicama na virtualnoj konvenciji u Vilmingtonu u Delaveru, na kojoj je Bajden prihvatio demokratsku nominaciju, 20. avgusta 2020.

Prihvatajući demokratsku predsedničku nominaciju prošle nedelje, bivši potpredsednik Džo Bajden je rekao:

"Posle ovoliko vremena, predsednik još nema plan za borbu protiv pandemije. Nije uspeo da zaštiti Ameriku. Sunarodnici moji - to je neoprostivo".

Šef osoblja Bele kuće Mark Medouz u programu "Fox News Sunday" branio je Trampov tvit u kojem se predsednik žali na federalnu Upravu za hranu i lekove i tempo testiranja.

“Nećemo da tražimo prečice u istraživanju, ali hoćemo da smanjimo birokratiju. Pozdravljam što je predsednik objavio taj tvit", reekao je Medouz.

Senator iz Delavera Kris Kuns, koji podržava Bajdena, u odvojenom intervjuu za Foks je izjavio da se Tramp "nije ponašao odgovorno" u borbi protiv koronavirusa.

"Izgubio se na putu, ali odbija da traži putokaz", rekao je Kuns i zaključio.

"Donald Tramp je promašio u suočavanju sa pandemijom".

XS
SM
MD
LG