Linkovi

Farmaceutske kompanije se obavezale na poštovanje standarda u proizvodnji vakcine


U zajedničkoj objavi svetske farmaceutske kompanije poručile su da će podržati integritet naučnog procesa tokom rada koji bi trebalo da rezultira prvim odobrenim vakcinama protiv Kovida 19. (Foto: Reuters/Dado Ruvić)
U zajedničkoj objavi svetske farmaceutske kompanije poručile su da će podržati integritet naučnog procesa tokom rada koji bi trebalo da rezultira prvim odobrenim vakcinama protiv Kovida 19. (Foto: Reuters/Dado Ruvić)

Devet vodećih američkih i evropskih farmaceutskih kompanija koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa obavezale su se da će poštovati sve naučne standarde tokom eksperimentalnih imunizacija - nauštrb žurbe, koju je nametnula globalna trka da se zauzda pandemija Kovida 19.

Proizvođači lekova, među kojima su Fajzer, Glaksosmitklajn, AstraZeneka, Džonson i Džonson, Moderna, Novavaks, objavile su dokument koji su označile kao istorijski zavet - posle porasta zabrinutosti da bi bezbednost i efikasnost buduće vakcine mogli biti u drugom planu - zbog žurbe da se što pre počne sa njenom masovnom upotrebom, javio je Rojters.

U zajedničkoj objavi svetske farmaceutske kompanije poručile su da će podržati integritet naučnog procesa tokom rada koji bi trebalo da rezultira prvim odobrenim vakcinama protiv Kovida 19.

Devet farmaceutskih kompanija saopštilo je da će slediti utvrđene smernice stručnih regulatornih tela poput američke Uprave za hranu i lekove.

Između ostalog - potrebno je da odobrenje za upotrebu vakcine bude zasnovano na opsežnim i različitim kliničkim ispitivanjima uporednih grupa građana - dobrovoljaca koji ne primaju vakcinu, koja je predmet ispitivanja. Učesnici i medicinski zvaničnici angažovani na testiranju ne bi trebalo da znaju kojoj grupi pripadaju.

“Želimo da se bude poznato da u trenutnoj situaciji ne želimo da pravimo kompromise na račun bezbednosti”, izjavio je Ugur Sahin jedan od potpisnika i izvršni direktor kompanije Bionteh, nemačkog partnera kompanije Fajzer.

“Uz pritisak i nadanja da bi vakcina bila dostupna što je pre moguće - postoje mnoge nesigurnosti među ljudima da bi neki od važnih razvojnih koraka mogli biti propušteni”, rekao je Sahin.

Izvršni direktor Bionteha, rekao je i da je potrebno da postoji statistička potvrda od 95 odsto, kako je ukazao u nekim slučajevima i veća, te da zakljuke o pozitivnim efektima ne bi trebalo donositi na osnovu pojedinačnih slučajeva ili varijacija - već bi oni trebalo da održavaju većinske rezultate.

Bionteh i Fajzer bi ključne podatke ispitivanja mogle objaviti već u oktobru - što bi se moglo naći u središtu američkih političkih zbivanja uoči američkih predsedničkih izbora zakazanih za 3. novembar.

Farmaceutske kompanije angažovane na ispitivanju vakcine treba da obezbede informacije o sprovedenim eksperimentima. Međutim, u Rusiji je u avgustu odobrena vakcina - što je kod pojedinih zapadnih stručnjaka izazvalo kritike zbog, kako tvrde, nedovoljnog testiranja.

Mihael Šol, izvršni direktor nemačke farmaceutske kompanije Leukoker, koja razvija vakcinu, ali nije potpisala zajedničku izjavu sa preostalih devet proizvođača lekova, rekao je da strahuje da će biti odobrena vakcina koja neće ispunjavati potrebne standarde.

“Što bi moglo ugroziti sam koncept vakcinacije. Ono što je Rusija uradila, a za to možda postoje tendencije u Americi, jeste potvrđivanje vakcine koja nije prošla sve faze kliničkog testiranja. Što sa sobom nosi značajne rizike”, rekao je Šol.

Leukoker, u saradnji sa italijanskom Reitera i belgijskom kompanijom Juniversels radi na vakcini protiv Kovida 19 - koja je u prvoj fazi testiranja.

Istovremeno, direktor kineske kompanije Sinovac Bioteh izjavio je da je većina zaposlenih, kao i članova njihovih porodica, već primila eksperimentalnu vakcinu, koju je ta kineska firma razvila u okviru vanrednog državnog programa.

Kineske kompanije i institucije, uključene u nekoliko vodećih ispitivanja vakcina, nisu potpisale izjavu.

Poziv na oprez Svetske zdravstvene organizacije

Inače, šef američke Uprave za hranu i lekove izjavio je proteklog meseca da možda neće biti potrebno da vakcine protiv koronavirusa uspešno okončaju treću fazu kliničkih ispitivanja - ukoliko su zdravstveni zvaničnici uvereni da koristi prevladavaju rizike.

Takav stav inicirao je pozive na oprez koje je uputila Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U istom intervalu, predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp izjavio je da je moguće da će Sjedinjene Države raspolagati vakcinom protiv koronavirusa pre izbora koji se održavaju u toj zemlji.

Kamala Haris, kandidatkinja za potpredsednicu iz redova rivalskih demokrata, reagovala je stavom da mu neće verovati na reč u vezi sa bilo kojom potencijalnom vakcinom.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su da su obavestili zdravstvene zvaničnike u svih 50 država da se pripreme za distribuciju vakcine za koronavirus do 1. novembra, dva dana pre predsedničkih izbora.

U memorandumu CDC-a navodi se da profesionalci u zdravstvu, zaposleni u ustanovama za negu starih kao i radnici u službama za nacionalnu bezbednost treba da imaju prioritet u dobijanju potencijalne nove vakcine.

XS
SM
MD
LG