Linkovi

Tramp uporedio Kovid 19 sa gripom, vojni lideri u samoizolaciji


Predsednik SAD Donald Tramp po povratku u Belu kuću
Predsednik SAD Donald Tramp po povratku u Belu kuću

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u utorak da Amerikanci uče kako da žive sa Kovidom 19, dan nakon što je izašao iz bolnice i vratio se u Belu kuću na dalje lečenje.

U međuvremenu je iz Pentagona saopšteno da su američki vojni lideri u samoizolaciji nakon što su bili u kontaktu sa zamenikom komandanta američke Obalske straže, admiralom Čarlsom Rejom koji je pozitivan na koronavirus. Među njima je i načelnik združenog Generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili.

Najviši vojni zvaničnici, sa izuzetkom Reja, za sada su negativni na koronavirus i nastavljaju da obavljaju svoje dužnosti, preneo je Rojters pozivajući se na neimenovane odbrambene zvaničnike.

Za to vreme, visoki savetnik predsednika Trampa Stiven Miler u utorak uveče je saopštio da je pozitivan na Kovid-19. Naveo je da je proteklih pet dana proveo u samoizolaciji, i da je "testiran negativno svakog dana do danas, a sada je u karantinu."

Tramp, koji se vratio u ponedeljak veče nakon što je gotovo četiri dana zbog koronavirusa bio hospitalizovan u medicinskom centru Volter Rid u predgrađu Vašingtona, trebalo bi da primi petu dozu antivirusnog leka remdesivira, dok ga lekari istovremeno leče steroidom deksametazonom, koji se obično daje najozbiljnijim slučajevima koronavirusa, prenosi agencija Rojters.

Trampov lekar Šon Konli saopštio je da se tim lekara sastao sa Trampom u utorak ujutro i da je predsednik rekao da nema simptome Kovida 19.

"Predsednik je imao mirnu noć i danas je prijavio da nema simptome. Vitalni znaci i sistematski pregled i dalje su stabilni, a nivo kiseonika je 95-97 odsto. Ukupno, i dalje je izuzetno dobro", naveo je Konli u saopštenju prosleđenom iz Bele kuće.

Predsednik je često umanjivao ozbiljnost pandemije, koja je odnela više od milion života širom sveta. Najveći broj žrtava je u Sjedinjenim Državama, više od 210.000.

"Svake godine, mnogi ljudi, ponekad više od 100.000, i uprkos tome što postoji vakcina, umiru od gripa. Da li ćemo da zatvorimo našu zemlju? Ne, naučili smo da živimo s tim, kao i što učimo da živimo sa Kovidom, koji je u većini populacija mnogo manje smrtonosan", tvitovao je Tramp u utorak.

Tviter je na Trampovu objavu stavio upozorenje da sadrži potencijalno obmanjujuće informacije, a onemogućio je i da se retvituje. Fejsbuk je prethodno uklonio sličnu Trampovu objavu, koja je do tada već podeljena oko 26.000 puta, prenosi Rojters.

Prema vladinim podacima, procenjuje se da je u sezoni 2019 - 2020, od gripa umrlo oko 22.000 hiljade ljudi. Čak i pre nego što se zarazio Kovidom 19, Tramp je priznao da je ta bolest smrtonosnija od gripa.

Tramp je na Tviteru takođe poručio da se oseća odlično i da se raduje drugoj predsedničkoj debati, 15. oktobra u Majamiju.

Lekar Bele kuće Šon Konli takođe je naglasio da će Tramp imati stalan pristup vrhunskoj zdravstvenoj nezi što, kako navode mnogi eksperti, nije slučaj sa milionima drugih Amerikanaca.

"Nemojte da dopustite da to kontroliše vaš život. Ne plašite se. Bolje sam i možda sam imun", rekao je Tramp u video snimku po povratku u Belu kuću, okružen američkim zastavama sa spomenikom Džordžu Vašingtonu u pozadini. Građanima je poručio da "izađu i budu pažljivi"."

Američki predsednik se u ponedeljak, po povratku u Belu kuću, popeo stepenicama i stao na balkon na južnoj strani rezidencije, gde je skinuo masku, podigao palčeve, i salutirao pilotima predsedničkog helikoptera koji je poletao sa travnjaka Bele kuće.

Tramp često nije poštovao mere za suzbijanje koronavirusa i ignorisao je savete svojih zdravstvenih eksperata. Tokom prve predsedničke debate, prošlog utorka, podsmejavao se demokratskom kandidatu Džo Bajdenu zato što nosi masku tokom kampanje

"Bio sam zaprepašten kada je rekao da se ne bi trebalo plašiti Kovida. Reč je bolesti koja dnevno ubija oko hiljadu ljudi, koja je potopila ekonomiju i ostavila ljude bez posla. Reč je o virusu koje bi trebalo poštovati i plašiti ga se", ocenio je Vilijam Šefner, profesor medicine i zaraznih bolesti u medicinskom centru. Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, Tenesiju.

Oglasile su se i demokrate.

"Ovo je tragičan neuspeh liderstva", tvitovao je demokratski senator Kris Kuns.

Međutim, Tramp je sebe opisao kao čoveka koji je pobedio bolest i i ojačao zbog toga.

"Ako se predsednik vrati u kampanju, biće nepobedivi heroj, koji ne samo što je preživeo sve prljave trikove demokrata, već i kineski virus", napisao je na Tviteru.

U međuvremenu, Bajden je postavio snimak kako stavlja masku i Trampov kako skida svoju.

"Maske su važne. Spasavaju živote", navodi se u potpisu ispod objave na Tviteru.

Portparol Bele kuće Džad Dir saopštio je da su preduzete sve mere predostrožnosti da se zaštite predsednik i njegova porodica. Fizički pristup Trampu će biti ograničen, dok će oni koji su mu blizu nositi adekvatnu zaštitnu opremu.

Međutim, i dalje se postavljaju brojna pitanja o Trampovom zdravlju, nakon kontradiktornih i nejasnih izjava njegovih lekara proteklog vikenda.

Tramp je u petak i subotu bio na kiseoniku, naveli su lekari, ali nisu odgovorili na ključna pitanja o radu njegovih pluća, krvnoj slici i kada je poslednji put bio negativan na koronavirus, prenosi Rojters.

Mnogi Trampovi savetnici i saveznici testirani su pozitivno na koronavirus, od kako je prošle nedelje objavljeno da je predsednik zaražen. Tramp za utorak nema zakazane javne događaje i nije jasno kada će nastaviti sve dužnosti.

"Siguran sam da će da odmara naredna dva dana. Nastaviće da radi čim to bude odobreno", rekao je Trampov lični advokat Rudi Đulijani za kablovsku mrežu Foks njuz i dodao da se predsednik, po svemu sudeći, brzo i snažno oporavlja.

Republikanski senator Tom Tilis, koji je takođe pozitivan na koronavirus, rekao je da je razgovarao sa Trampom u ponedeljak veče i da mu je predsednik rekao da se "oseća odlično i da naporno radi".

Doktor Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je za kablovsku mrežu CNN da je Tramp izgledao dobro kada je izašao iz bolnice, ali i podsetio da pacijenti nekada ponovo imaju simptome pet dana nakon što se razbole.

"Nije verovatno da će se to dogoditi, ali moraju da budu na oprezu", rekao je Fauči.

XS
SM
MD
LG