Linkovi

Stoltenberg: Vizija NATO 2030. podrazumeva da naš snažni savez postane još jači


Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a ispred sedišta Severn-atlantskog saveza u Briselu.
Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a ispred sedišta Severn-atlantskog saveza u Briselu.

“Realnost je sledeća: u današnjem međunarodnom bezbednosnom okruženju ne-kinetičke pretnje predstavljaju pojednako ozbiljnu opasnost kao i kinetički izazovi za severnoatlantski odbrambeni savez,” ovih dana ističe generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

U nedavnom intervju za američki (onlajn) vojni magazin Defense One, civilni šef NATO-a objašnjava da u pozadini njegovog najnovijeg upozorenja stoji smrtonosni Kovid-19, koji je krajem prošle godine poprimio globalne razmere i još uvek se ne smiruje.

Prema rečima generalnog sekretara NATO-a, izbijanje opake bolesti pored ostalog ukazuje da vojni potencijal Severno-atlantskog odbrambenog saveza, koliko god bio nadmoćan u odnosu na ostatak sveta, mora da bude potkrepljen daleko čvršćom infrastrukturom od postojeće u oblasti transporta, zdravstva, odbrane od sajber napada, a od nedavno i u od potencijalnih bioloških napada.

U tom kontekstu, Stoltenberg se posebno osvrnuo na rastuću pretnju, koja dolazi iz Kine, za koju kaže da nesumnjivo gaji supersilske ambicije i uveliko nastoji da proširi svoj domet daleko izvan sopstvenog regiona.

On naziva novije postupke Kine “neprijateljskim potezima koji “zloupotrebljavaju jaz između rata i mira kao I otvorenost Zapadnih demokratija.”

Nije NATO taj koji preti bezbednosti Kine, već obrnuto, Kina ciljano prodire u evro-atlantski prostor - od arktičkog do afričkog regiona- smatra Stoltenberg:

“Nije u pitanju premeštanje NATO-a u pacifički region, već dolazak Kine u transtlantski prostor, naročito na Arktiku, gde postoji veliki broj naših vojnih baza. Prisustvo KIne u tom prostoru uveliko uznemirava Skandinaviju, Island, Dansku i druge okolne zemlje. Dakle, mi nismo krenuli u Južno kinesko more, već vidimo da je Kina krenula u naš geografski prostor - od Arktika do Afrike.”

Kina ugrožava kritičnu infrastrukturu 5G telekomunikacija, nastavlja Stoltenberg:

“U svetu u kojem su bajtovi i veliki podaci toliko važni kao meci i bojni brodovi, NATO bi trebalo da igra veću ulogu u pomaganju da se očuva naša tehnološka prednost.”

Stoltenberg nastavlja:

Kina uz to niti je demokratija niti priznaje vrednosti Zapadne liberalne demokratije. Ukidanje autonomije Hongkonga je očigledan primer razlika u vrednostima kineskog I zapadnog društva.”

Generalni sekretar NATO-a je pri tom istakao brojne azijsk-pacifičke partnere koji vojno saradjuju sa Zapadnim odbrambenim savezom, uključujuči Australiju, Novi Zeland, Japan i Južnu Koreju.

Stoltenberg , pri tom, najavljuje novi bezbednosni koncept NATO, koji će obuhvatiti potrebne elemente za jačanje odbrane severno-atlantskog prostora u svim novonastalim okolnostima.

“Očigledno je da se mnogo toga promenilo od našeg poslednjeg Strateškog koncepta od pre deset godina u kojem je isticano da su hibridni napadi glavna opasnost za članice NATO-a. Danas se susrećemo sa brojnim novim izazovima. Stoga smatram da je došlo vreme za ažuriranje našeg strateškog koncepta.”

Na prošlogodišnjem samitu u Londonu, NATO je naveo Kinu kao “strateškog rivala severnoatlantskom odbrambenom savezu."

Na predstojećem NATO samitu biće iznesena agenda za budućnost, kaže Stoltenberg:

“Moja vizija za NATO 2030. ne odnosi se na ponovno otkrivanje NATO-a. Radi se o tome da dalje ojačamo savez, koji već imamo. Snažno vojno, jače politički i globalnije.”

Vojni eksperti predviđaju da će glavna tema na agendi na NATO samitu sledećeg marta u Briselu, obuhvatiti usvajanje NATO okvira za zaštitu nove tehnologije i suzbijanje remećenja daljeg tehnološkog razvoja zemalja članica severno-atlantske alijanse.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG