Linkovi

NATO o donaciji ruskih tenkova Srbiji: Svaka država odlučuje od koga će se snabdevati


U NATO-u kažu da cene partnerstvo sa Srbijom i poštuju njenu politiku vojne neutralnosti
U NATO-u kažu da cene partnerstvo sa Srbijom i poštuju njenu politiku vojne neutralnosti

Povodom donacije ruskih tenkova T-72MS Srbiji, koji su prikazani na nedavno održanoj vojnoj vežbi u Nišu, u NATO-u je za Glas Amerike rečeno da "svaka država odlučuje od koga će se snabdevati odbrambenim sredstvima".

"Cenimo naše partnerstvo sa Srbijom i u potpunosti poštujemo njenu deklarisanu vojnu neutralnost. Takođe poštujemo i suverenu odluku naših partnera kada je reč o bezbednosnim aranžmanima koje pravi", navedeno je u pisanom odgovoru Glasu Amerike.

U Nišu je u subotu, pred visokim zvaničnicima, u okviru vojne vežbe prikazano 11 tenkova koje je Rusija donirala Srbiji, na čemu je predsednik Aleksandar Vučić zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, i ponovio da Srbija ne odustaje od politike vojne neutralnosti.

Neimenovani zvaničnik NATO-a u odgovoru Glasu Amerike podseća i na dosadašnju saradnju Srbije sa alijansom.

"NATO i Srbija su bliski partneri. Pomažemo Srbiji da reformiše svoje bezbednosne snage i institucije, a NATO obučava i srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. Srbija i NATO su zajedno radili na obuci iračkih vojnih lekara i podržavali iračke oružane snage. NATO i Srbija takođe sarađuju na pripremi za prirodne katastrofe kao što su šumski požari i poplave".

U NATO-u ističu i da alijansa ima blisku saradnju sa zemljama poput Austrije i Finske koje, poput Srbije, nisu članice.


XS
SM
MD
LG