Linkovi

Kapčan: Bajdenova izborna pobeda označila bi obnovu multilateralne politike SAD


Džo Bajden, demokratski predsednički kandidat, tokom izborne kampanje u saveznoj državi Pensilvaniji, 10. oktobra 2020. (Foto: Reuters)
Džo Bajden, demokratski predsednički kandidat, tokom izborne kampanje u saveznoj državi Pensilvaniji, 10. oktobra 2020. (Foto: Reuters)

Izborna pobeda bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena označila bi povratak politike multilateralizma SAD, koja podrazumeva vodeću američku ulogu u svetu, kaže Čarls Kapčan, ekspert u uticajnom privatnom Savetu za spoljnopolitičke odnose u Vašingtonu.

Prema rečima našeg sagovornika izborna pobeda demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena "doprinela bi obnovi svetski ugled SAD, nasuprot politici administracije Donalda Trampa", za koju tvrdi da vodi izolaciji Amerike.

"Pretpostavljam da bi odmah rekao: 'Amerika sa vratila na svetsku scenu.’ Stojimo uz naše saveznike, naše obaveze na planu bezbednosti I spremni smo da organizujemo zajedničke inicijative za rešavanje globalnih problema. Bajden bi se verovatno ponovo pridružio Sporazumu o klimatskim promenama, Svetskoj zdrastvenoj organizaciji, i ponovo osnažio nuklearni sporazum sa Iranom. Verujem da bi sve to preduzeo u veoma kratkom roku, verovatno u prvih sto dana. U proteklih četiri godina Trampova politika “Amerika prvo”, bila je suviše oštra.”

Jedina dvostranačka saglasnost u sadašnoj američkoj spoljno politici postoji u odnosu na Kinu, kaže Kapčan.

„Politika prema Kini je verovatno pitanje o kojem postoji najmanje razlika između stavova predsednika Trampa i potencijalnog predsednika Bajdena, naročito u oceni neizbežnosti konflikta interesa SAD i Kine na planu bezbednosti, svetske trgovine i ljudskih prava. Bajden bi mogao da nastavi pritisak na Kinu zbog prakse pružanja državnih subvencija u trgovini, kao i nepoštovanje zaštite strane intelektualne svojine, suprotno pravilima Svetske trgovinske organizacije. Bajden bi nastojao da okupi brojne zemlje na ujedinjenoj političkoj platformi, umesto trenutne politike trgovinskih sukoba na svim frontovima. Nastojao bi da organizuje koaliciju sa Kanadom, Meksikom, Evropskom unijom, Južnom Korejom, Japanom, koja bi predočila Kini da je neophodno da izvrši promene.“

Kapčan takođe preporučuje povratak na tradicionalan način razrade spoljne politike. Za politiku Trampove administracije kaže da se više zasniva na predsednikovom instinktu nego na stručnim analizama odgovarajućih institucija i istraživačkih centara.

"Posledica toga je donekle eratična i tegobna spoljna politika. Bajden bi se vratio uobičajenom načinu utvrđivanja spoljne poltike."

Što se tiče budućih transatlantskih odnosa, naš sagovornik predviđa oscilaciju prioriteta između zapadnih saveznika po najvažnijim geostrateškim pitanjima, bez obzira ko bude osvojio Belu kuću. Reč je o Kini i Rusiji, navodi Kapčan.

„Regulisanje odnosa sa Kinom biće dugoročni izvor napetosti u odnosima sa našim Evropskim saveznicima. Unija će povremeno biti bliža Kini delimično zbog visokog ekonomskog uloga. Kinezi su već krupni vlasnici evropskih luka i stižu sa infrastrukturnim i transportnim mrežama. Biće potreban znatan napor za održavanje sklada između SAD i Evrope. To se odnosi i na Rusiju. Uočljivo je da neki u Evropi žele da unaprede odnose sa Moskvom. Bajden bi mogao da se složi da i on želi bolje odnose, ali samo ako Rusija zaustavi svoje mešanje u istočnoj Ukrajini i u izborima na Zapadu, kao i ukine sajber napade.“

Kroz samo nekoliko dana američki birači će odlučiti da li ostaje politika „Amerika prvo“ ili sledi povratak spoljne politike bliže politici mnogih prethodnih administracija.

XS
SM
MD
LG