Linkovi

Rau: Kovid-19 može dovesti do otežanog održavanja i unapređivanja kapaciteta  NATO-a 


Piter Rau, ekspert za politiku SAD prema Evropi i Bliskom Istoku, Institut Hadson, Vašington

Povodom sastanka ministara spojnih poslova država članica NATO u Briselu, razgovaramo sa Piterom Rauom, ekspertom Instituta Hadson, koji taj sastanak stavlja u širi bezbednosni kontekst Zapada.

U jeku sadašnjih turobnih okolnosti, šefovi diplomatija država članica NATO-a, ipak su imali razloga za proslavu i razmatrili ključna pitanja na dnevnom redu, kao što bi to činili u normalnijim vremenima od današnjih, kaže Rau:

“Severna Makedonija je po prvi put učestvovala na sastanku NATO-a kao punopravna članica Alijanse. Takođe je raspravljaljeno o nastavljenoj podršci Alijanse i Ukrajini i Gruziji. Međutim, glavni fokus treba ostane zaštita južnih i istočnih granica Alijanse, naročito u vreme kada korona virusa odvraća pažnju od drugih pitanja od vitalnog značaja za NATO”.

Moskva je, na primer, u proteklih nekoliko nedelja preduzela više provokativnih poteza, podseća Rau:

“Počevši od kampanje dezinformacija do preleta ruskih aviona preko Idliba, (poslednjeg utočišta anti-vladinih snaga i izbeglica u Siriji, prim. aut). Sasvim je moguće da Putin, u jeku oslabljene ruske ekonomije zbog rapidnog pada cena nafte na svetskom tržištu, pokušava da poveća opalu ličnu popularnost sa nekakvim pokušajem destabilizovanja NATO-a. To bi za njega bio najveći dobitak. U ovakvim vremenima za Zapad je najvažnije je da nastavi politiku odvraćanja”.

NATO neosporno može da odigra krupnu ulogu na ubrzanom savladavanju Kovida 19, nastavlja Rau.

“Prioritetan zadatak NATO-a je da ostane čvrsto fokusiran na svoju osnovnu ulogu, tu mislim na ‘tvrdu moć’. Srećom, NATO je takođe zasnovan na uzajamno povezanoj logistici svojih članica, što uveliko doprinosi borbi protiv koronavirusa. Pored toga postoji Evro-atlantski centar za koordinisano reagovanje na prirodne i druge katastrofe, koji je već stupio na scenu i može da koordiniše kolektivnu akciju protiv pandemije. Znači, nije potrebno organizovanje nikakvih novih struktura, već preusmeriti postojeće kapacitete”.

Istovremeno, američka vojska nije imuna na Kovid-19 upozorava Rau.

“Kao što smo videli na primeru ukotvljenog američkog nosača aviona - USS Ruzvelta, korona virus preti i direktnoj sili, mornari na ratnim brodovima se neprestano okupljaju u uskim prostorijama. NATO će morati pažljivo da vodi računa o zaštiti svojih pripadnika, naročito onih u sastavu Evropske Inicijative za odvraćanje".

U širem smislu, koronavirus, takođe, počinje da ruši ekonomije članica NATO-a, što može dovesti do težeg održavanja inovacije, kao i unapređivanje vojnih kapaciteta u neposrednoj budućnosti, upozorava Rau:

“Dugoročno, moćnoj vojsci je potrebna snažna ekonomska osnova. S obzirom da su neke zemlje članice oklevale da povećaju troškove za odbranu čak i u doba ekonomskog procvata, neće biti lako održavanje postojećeg nivoa”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG