Linkovi

Džons: SAD i Kina na opasnom putu kolizije posle izbijanja Kovida 19


Penzionsiani marinski general Džejms Džons u razgovoru za Glas Amerike (Foto: VOA)
Penzionsiani marinski general Džejms Džons u razgovoru za Glas Amerike (Foto: VOA)

U jeku Kovida 19, sve je više analitičara, koji smatraju da je stigao trenutak civilizacijskog sukoba između Kine i Zapada. Više nije u pitanju ekonomska globalizacija u kojoj ima i “pobednika,” kao i “gubitnika” - kažu eksperti - već je u punom jeku borba Kine za ostvarivanje tehnološke, bezbednosne i ideološke dominacije nad Amerikom i njenim zapadnim partnerima.

Decenija rekordnog ekonomskog rasta Kine podstakla je njene globalne aspiracije velike sile, bez ikakvog primetnog demokratskog napretka u zemlji, smatra Džejms Džons, veteran na polju američke spoljne i bezbednosne politike, koji trenutno predvodi uticajni Atlanski savet sa sedištem u Vašingtonu.

Kina ispoljava dva jasna prioriteta prvo na unutrašnjem, a zatim i na globalnom spoljnopolitičkom planu, kaže Džons. Prvi cilj sprovodi se na bezmalo “orvelovski” način, dodaje on:

“Prioritetan cilj kineskog vođstva je potpuna kontrola nad sopstvenim stanovništvom. Upregnuli su najnoviju digitalnu tehnologiju. Uveli su podelu stanovništva po kategorijama na osnovu kojih, na primer, potvrđuju državljanstvo, što utiče na radno mesto koje ljudi mogu da dobiju, na mogućnost putovanja i slično. Vlasti postižu zadivljujući napredak u kontroli svakog pojedinog građanina, bez obzira šta on ili ona radi. Pravac kojim se kreću je zastrašujući”.

Penzionisani marinski general, koji je pored ostalog obavljao i funkciju savetnika za nacionalnu bezbednost u administraciji bivšeg predsednika Baraka Obame, Džons kaže da Kina uopšte ne krije svoje dugoročne spoljnopolitičke ambicije i upozorava na kinesku strategiju „trojanskog konja” u mnogim delovima sveta.

"Oni prodiru u ekonomiju, kupuju sve što mogu, isplaćuju sve što mogu… zemlje dobiju ekonomsku pomoć i onda Kina počne vladama da postavlja zahteve”, objašnjava Džons.

On veruje da tehnologija G5 kineskog tehnološkog giganta Huaveija prvenstveno služi za potiskivanje američkog primata u oblasti visoke tehnologije, a time i statusa SAD kao vodeće tehnološke i ekonomske sile u svetu.

"Kina za sada napreduje", primećuje Džons.

Desetine zemalja u svim geografskim oblastima ugovaraju ili su ugovorile poslove sa Huavejom.

“Kina ima primamljivu poruku: Mi smo jeftini, pouzdani smo, ne uslovljavami našu tehnologiju ", kaže Džons.

Međutim, po pitanju Kovida19, Kina izgleda pokazuje svoje naličje. Džons ne isključuje mogućnost da je Kina obmanula svet odnosno možda namerno dozvolila da se epidemija pretvori u pandemiju, koja se već nedeljama širi po svim kontinentima, ponajviše na Zapadu - u Americi i Evropi.

“Smatram da je Kina bila i jeste potpuno nepoštena i pogledu koronavirusa iz Vuhana. Termin je precizan”, kaže Džons.

Kao bivši glavnokomanujući NATO-a, Džons se osvrnuo i na činjenicu da je virusom teško pogođen prostor Severnoatlantskog saveza:

“Nisam još spreman da tvrdim da je reč o biološkom napadu na članice NATO-a, ali predlažem da alijansa takva pitanja počne da razmatra u jednom širem kontekstu. Možda još nije vreme za aktiviranje člana 5 (napad na jednu članicu je napad na sve članice NATO-a, prim. aut), ali i to može da se promeni”.

Kako danas navodi Njujork tajms, američke bezbednosne službe još od početka februara upozoravaju Belu kuću da se Sjedinjene Države ne mogu oslanjati na kineske podatke za izradu sopstvenog modela u borbi protiv virusa.

Isti izvori navode da su pomenuti obaveštajni podaci, bili glavna tema u prošlonedeljnom telefonskom razgovoru predsednika Donalda Trampa sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom, posle kojeg su dve strane pojačale uzajamne optužbe.

XS
SM
MD
LG