Linkovi

SAD povlače oko 12.000 vojnika iz Nemačke, gotovo polovina ipak ostaje u Evropi


Američki vojni konvoj putuje iz Nemačke ka Poljskoj, arhivski snimak
Američki vojni konvoj putuje iz Nemačke ka Poljskoj, arhivski snimak

Sjedinjene Države u sredu su objavile planove o povlačenju oko 12 hiljada vojnika iz Nemačke, što je prethodno tražio predsednik Donald Tramp, ali će gotovo polovina njih ostati u Evropi zbog tenzija sa Rusijom, prenosi agencija Rojters.

Predsednik Tramp je prošlog meseca saopštio da namerava da smanji broj američkih vojnika u Nemačkoj sa 36.000 na 25.000, a američkog saveznika je optužio da ne izdvaja dovoljno za odbranu i da iskorištava Amerikance u trgovini.

Sekretar za odbranu Mark Esper rekao je na konferenciji za novinare da će neki vojnici biti premešteni u region Crnog mora, a da bi pojedini mogli da u talasima budu raspoređeni u baltičkim zemljama.

Druge snage koje napuštaju Nemačku bile bi stacionirane u Italiji, a evropski štab američke vojske bi se preselio iz Štutgarta u Belgiju.

Ukupno, očekuje se da će oko 5.400 vojnika od 12.000 koji napuštaju Nemačku ostati u Evropi. Veliki broj preostalih vojnika biće premešten u baze u Americi, ali će biti na privremenim rotacijama u Evropi, bez porodica.

Neimenovani američki zvaničnici prethodno su najavili da će uskoro početi da se povlače samo relativno male jedinice, a da će za premeštanje ostalih trupa biti potrebne godine.

"Biće potrebni meseci za planiranje i godine za realizaciju jer je to veoma složeno", rekao je jedan od zvaničnika i dodato da će plan Pentagona potencijalno koštati milijarde dolara i da će biti potrebno da oružane snage utvrde dodatne planove.

Premijeri četiri nemačke države, u kojima se nalaze američki vojnici, apelovali su na članove američkog Kongresa da blokiraju Trampovu odluku o povlačenju, koju aktuelni i bivši američki zvaničnici kritikuju kao politički, a ne strateški motivisanu.

XS
SM
MD
LG