Linkovi

Prepirka oko NATO-a na kraju ‘bura u čaši vode'


Civilni šef NATO-a Jens Stoltenberg posle sastanka ministara odbrane članica Alijanse u Briselu.
(Foto: Reuters/Francois Lenoir)
Civilni šef NATO-a Jens Stoltenberg posle sastanka ministara odbrane članica Alijanse u Briselu. (Foto: Reuters/Francois Lenoir)

Nedavne izjave američkog predsednika Donalda Trampa o mogućem smanjenu vojnog prisustva SAD u Nemačkoj, koje su obišle svetske prestonice, bile su glavne teme na sednicama dve najvažnije transatlantske organizacije: NATO-a i Američko-evropskog saveta za spoljnu politiku sa sedištem u Briselu. Prvi okuplja ministre odbrane 30 NATO zemalja, druga šefove diplomatija SAD i 27 članica Evropske Unije.

Nije nikakvo iznenađenje da je na samim sednicama kao i tokom pratećih konferencija za novinare, glavna tema bila Trampova sve glasnija kritika da Nemačka, četvrta ekonomska sila na svetu ne ispunjava obećani finansijski doprinos zajedničkoj odbrambenoj Alijansi.

Nije neobična ni indignacija, koja dolazi s nemačke strane. Emili Haber, nemačka ambasadorka u Vašingtonu, naglasila je tokom nedavne diskusije u poznatom Savetu za spoljnopolitičke odnose: "Američki vojnici nisu tu da brane Nemačku. Oni su tu da brane transatlantsku bezbednost.”

Međutim, po rečima generalnog serkretara NATO-a Jensa Stoltenberga još nema odluke o tome:

"Ono što su SAD sada jasno stavile do znanja jeste da nije donesena konačna odluka o tome kako i kada će se ta namera realizovati."

Stoltenberg dodaje:

“Ali ono što smo videli poslednjih godina je zapravo da su Sjedinjene Države povećale svoje prisustvo širom Evrope, ali i u drugim zemljama, uključujući baltičke zemlje, u Poljskoj, u crnomorskom regionu. Imamo više američkih vežbi, sada imamo i BALTOPS, gde otprilike polovinu trupa čine američke snage.”

Civilni šef NATO-a često ističe da je u njegovoj Norveškoj, stacionirano “više američkih marinaca nego ikada ranije.”

Stoltenberg takođe kaže da je u nedavnom telefonskom razgovoru sa predsednikom Trampom naglasio da je "prisustvo američkih i kanadskih trupa u Evropi veoma važno za Evropu i za Severnu Ameriku, kao i da pozdravlja povećani broj američkih vojnika u Poljskoj, u baltičkim zemljama, u crnomorskom regionu, ali i drugde."

Pored toga na hiljade dodatnih američkih trupa uključeno je u tekuće vojne vežbe NATO-a na istoku Evrope. Deo obuke se održava u Poljskoj, samo 350 kilometara daleko od ruske enklave Kalinjingrad, dok se pomorske vežbe održavaju u Baltičkom moru. Američki vojnici su nedavno započeli stacioniranje potpuno nove oklopne brigade u Poljskoj na putu prema Rusiji.

Na pres konferenciji, održanoj po završetku sinoćne sednice Američko-evropskog saveta za spoljne odnose zvančnik Stejt Departmenta Filip Riker takođe je najčešće bio pitan o sudbini NATO-a i stanju transatlantskih odnosa.

Riker, inače vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, ograničio se na ostvareni napredak NATO-a:

“Ne samo u pogledu raspodele vojno-budžetskih obaveza, uključujući korašnje povećanje NATO budžeta za 140 milijardi dolara, kao i okretanje novim izazovima kao što su Kina, sajber napadi i sajber bezbednost, takođe smo fokusirani na jačanje vojne mobilnosti I međusobne kompatibilnosti. Važno je da obezbedimo da svi saveznici budu osposobljeni i dobro pripremljeni za svaku eventualnost.”

Mada je naglasio da vojne odluke i vojni odnosi sa saveznicima nisu njegov resor, već o tome odlučuje predsednik Donald Tramp kao glavnokomandujući alijanse, Riker je istakao dobru saradnju sa svojim nemačkim kolegama.

“Snažno smo zastupljeni u Nemačkoj, pored ambasade u Berlinu, postoji pet američkih konzulata širom zemlje, kao i više vojnih komandi. Naše široko angažovanje sa Nemačkom, ne samo u pogledu bezbednosnih pitanja, već i svakog drugog krupnog pitanja, za nas ostaje važno. Naravno da je nemački ministar spoljnih poslova, Hajko Mas govorio na konferenciji. Pored njega još 50-ak kolega, jer jači smo kada pobeđujemo udruženim snagama.”

Redovan dijalog biće nastavljen, zaključio je Riker.

XS
SM
MD
LG