Linkovi

Stejt department: Kina i Rusija nastoje da podriju ugled Amerike


Vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker (Foto: AP/Boris Grdanoski)
Vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zadužen za Evropu i Evroaziju Filip Riker (Foto: AP/Boris Grdanoski)

Širenjem dezinformacija o koronavirusu, zlonamerni akteri, kao što su Kina i Rusija nastoje da ugroze globalnu bezbednost, odvlačeći pritom pažnju od traženja zdravstvenog rešenja za pandemiju za svet u celini, isticao je ovih dana u intervjuima za više evropskih medija Filip Riker, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Riker je danas održao konfereciju za novinare u Briselu, na kojoj je ponovio tvrdnju da je takva propaganda direktno usmerena protiv Sjedinjenih Država.

Specijalna izaslanica i koordinator Centra za globalnu koordinaciju Lea Gabrijel istakla je u Briselu tri glavne posledice tekuće anti-američke kampanje koje sprovode Rusija, a još jače Kina, odakle je potekla globalna pandemija korone virusa.

"Hiljade računa na Internetu povezanih sa ruskim društvenim mrežama pokrenule su koordinisani napor za širenje dezinformacija i uzbunu zbog koronavirusa, ne bi li poremetilli i globalne napore za zaustavljanja pandemije", upozorila je Gabrijel.

Rusija je sličnu praksu vodila i u nedavnoj prošlosti kada su izbile epidemije ebole ili zike, podseća specijalna američka izaslanica. Po njenoj dijagnozi, ruska propaganda se širi u sredinama gde ne postoje pune informacije i gde vlada polovično znanje i što olakšava nametanje iskrivljene interpretacije stvarnog stanja.

Zadatak kineske propagande je pre svega da ubedi svet da je pandemija uopšte nije stigla iz Kine, kaže visoka zvaničnica Stejt depratmenta. Kineska kampanja za dezinformisanje takođe promoviše lažnu teoriju američke zavere protiv Kine, odnosno da je virus unesen u Kinu prilikom posete američkih vojnika Vuhanu prošle jeseni.

"Namera je, očigledno, nanošenje štete američkom ugledu širom sveta", konstatuje Gabrijel, dodajući da je pravi motiv lažnih vesti unošenje sumnje, tj. uklanjanje odgovornost za posledice pandemije sa Kine stvarajući utisak da se do prave istine i ne može doći.


"Kina, takođe, pokušava da ubedi svet da je superiorna u odnosu na sve zemlje sveta u pogledu rešavanja globalne krize. Decenijama kontrolisano informisanje u Kini je vrlo dobro dokumentovana činjenica, nažalost kineskoj javnosti to nije nedovoljno poznato. Tekuće gušenje tačnog informisanja odvija se paralelno sa proturanjem propagande i dezinformacija putem postojećeg masovnog globalnog informativnog sistema na internetu, uključujući platforme na kojima su cenzirusane istinite informacije o Kini", navodi Gabrijel.

Ona dodaje da Kina manipuliše informacijama na taj isti način i na društvenim mrežama, koje se koriste u otvorenim društvima, a da isti "korisnici toga nisu ni svesni".

Osvrćući se na propagandne napore Rusije i Kine po pojedinim regionima uključujući na prostoru Zapadnog Balkana, Gabrijel je rekla da u očima SAD kinesko-ruska anti-zapadna propaganda u načelu nije regionalni već globalni problem.

Međutim, ambasador Riker se izrazito duže osvrnuo na to pitanje:

"SAD u sve većoj meri sagledavaju Zapadni Balkan, Jugoistočnu Evropu kao koherentni strateški prostor gde su građani načelno okrenuti prema Zapadu, da budu angažovani sa Evropskom unijom, priključe se NATO-u, ali koji se danas suočavaju sa suparništvom malignih faktora, kao što su Rusija i Kina. Mi ćemo se takmičiti, ali na pozitivan način. Smatramo da narodi Zapadnog Balkana donose samostalne odluke o svojim ciljevima. Prisutnost propagande Rusije i Kine je problem koji, verujemo da će zemlje same rešavati taj problem, koji traje već neko vreme. SAD će se priključiti svojim tamošnjim partnerima u rešavanju tog pitanja".

Namera Rusije i Kine je da podriju američke institucije i njene saveze iznutra, uključujući putem prikrivenih i agresivnih kampanja uticaja, smatra Filip Riker.

XS
SM
MD
LG