Linkovi

Nove mere kosovske vlade za robu iz Srbije, reakcije oštre


Arhiva - Prodavnice u severnom delu Kosovske Mitrovice zatvorene nakon uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, 1. jula 2019. Takse su ukinute 31. marta 2020.
Arhiva - Prodavnice u severnom delu Kosovske Mitrovice zatvorene nakon uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, 1. jula 2019. Takse su ukinute 31. marta 2020.

Vlada Kosova u subtou uveče zabranila je uvoz proizvoda iz Srbije, ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".

Vlada Kosova usvojila je odluku da u trgovinskim odnosima sa Srbijom budu zabranjeni dokumenti na kojima nema oznake "Republika Kosovo" i koji nisu u skladu sa Ustavom Kosova. Vlasti Srbije oštro osudile odluku.

Takođe, kosovska vlada naložila je Agenciji za hranu i veterinu da koristi ime i amblem Republike Kosovo na fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima.

Preduzeća iz Srbije, po toj odluci, moraju da obezbede ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili mejlom.

Vlada Kosova: Nove mere u skladu sa strategijom

Portparol kosovske vlade Perparim Krueziu izjavio je danas da je nova mera Vlade koja se odnosi na proizvode iz Srbije doneta u skladu sa strategijom o postepenom reciprocitetu i na osnovu prethodne procene primenjenih mera.

Krueziu je za Kossev rekao da su nove mere bile najavljene još 31. marta, te da Vlada sprovodi aktivnosti "u skladu sa vremenskim okvirom za primenu novih mera".

"Nova mera je deo naše namere da uspostavimo puni reciprocitet prema Srbiji. Na osnovu prve odluke određeno je da će se odraditi procena prvih mera, i na osnovu te procene, nove mere biće usvojene. To je upravo ono što se juče dogodilo", izjavio je Krueziu.

Na pitanje da li će, kada i koje nove mere biti primenjene, Perparim Krueziu navodi da će javnost o svakoj novoj odluci kosovske vlade u vezi sa reciprocitetom biti blagovremeno obaveštena.

Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je na fejsbuku da je Vlada koju predvodi, pored odluke o uvođenju dodatnih mera reciprociteta prema Srbiji, donela još nekoliko odluka.

Kada je u pitanju mera reciprociteta sa Srbijom, Kurti navodi da je naziv "Kosovo" ustavan, ali da Srbija primenjuje ime "Republika Srbija", tako da je kosovska Agencija za hranu i veterinu dužna da koristi naziv "Republika Kosovo" na svim sertifikatima.

Takođe je doneta odluka povodom sporazuma o makrofinansijskoj pomoći za Kosovo sa Evropskom komisijom, koji obuhvata kredit od milon evra sa rokom otplate do 15 godina, napisao je Kurti.

Lajčak razočaran odlukom

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda i ostala pitanja koja se tiču zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je danas da je razočaran odlukom Vlade Kosova.

Lajčak je na tviteru napisao da jednostrani akti podrivaju mogućnost obnavljanja dijaloga i moraju biti odmah povučeni.

"Kao što smo uvek govorili, očekujemo da obe strane u dijalogu primenjuju i poštuju ranije sporazume", naveo je Lajčak.

Dačić: Mere gore od taksi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u nedelju da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine, ocenivši da je ona gora od nedavno ukinutih taksi od 100 odsto i istakavši da nema nastavka dijaloga dok se ta mere ne ukine.

"To su mere reciprociteta što možda ni građani Srbije ni međunarodna zajednica nisu prepoznali kao još goru meru od takse, koje su duplirale cenu robe, ali je bar prolazila. Ova vlada u Prištini je donela odluku da se uvedu mere reciprociteta, što su neke zemalje pozdravile kao korak napred. Mi smo odmah rekli da je to neprihvatljivo", naveo je Dačić za RTS.

Prihvatanjem tih mera, kako kaže, Srbija bi priznala Kosovo, tvrdi on.

"Mi nemamo ni nameru da nastavimo dijalog dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To je neprihvatljivo za nas i negacija svih dogovora. Sa pravom očekujemo reakciju međunarodne zajednice. Ričard Grenel je još ranije na to reagovao i rekao da je uvođenje reciprociteta izigravanje odluke o ukidanju taksi", istakao je šef srpske diplomatije, ocenjujući da je dijalog Beograda i Prištine sada "na respiratoru".

I direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je u nedelju brzu reakciju međunarodne zajednice.

"Prištinska vlada je uvela novu trgovinsku blokadu za robu iz centralne Srbije. Ovaj nezakoniti akt je protivan zdravom razumu i podriva evropske vrednosti i egzistencijalne interese i Albanaca i Srba", napisao je Đurić na Tviteru.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG