Linkovi

Grenel poziva da se poštuje odluka Ustavnog suda o formiranju vlade Kosova


Specijalni izaslanik SAD za dijalog Ričard Grenel
Specijalni izaslanik SAD za dijalog Ričard Grenel

SAD su pozvale sve institucije i političke partije na Kosovu da primene odluku Ustavnog suda i da rade zajedno u interesu prosperiteta, mira i stabilnosti građana Kosova, objavljeno je u saopštenju američke ambasde u Prištini.

Ustavni sud Kosova ocenio je da je dekret kojim je predsednik Kosova Hašim Tači imenovao Avdulaha Hotija za mandatara nove Vlade Kosova u skladu sa Ustavom.

Na Fejsbuk stranici ambasde s tim u vezi objavljena je i izjava specijalnog izaslanika Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričarda Grenela.

"Ustavni sud je rekao svoje. Kako bi se osigurali mir i stabilnost - i očuvao integritet kosovskog pravosudnog sistema - svi moraju poštovati odluku suda. Radujem se tome što ću nastaviti da radim svoj posao sa građanima kosova i njihovom Vladom, kako bi se obezbedili prosperitet, razvoj i radna mesta", piše u izjavi Grenela na Fejsbuk stranici ambasde.

Ustavni sud je u odluci saopštio da izlglasavanje nepoverenja vladi ne znači i obavezno raspuštanje skupštine i omogućava formiranje nove vlade.

Sud je odlučivao na inicijavitu pokreta "Samoopredeljenje" čiji je lider Aljbin Kurti bio na mestu premijera do izglasavanja nepoverenja vladi.

Vladi Aljbina Kurtija izglasano je nepoverenje u aprilu i on je od tada u tehničkom mandatu premijera.

Kurti je svoju politku vodio po tvrdoj liniji, insistirajući na taksama i reciprocitetu sa Srbijom - na čijem su ukidanju sve vreme insistirale SAD kako bi dijalog Beograda i Prištine mogao da se nastavi.

U američkom Stejt departmentu su u nedavnom razgovoru za Glas Amerike poručili da žele da se formiranje Vlade Kosova završi što pre kako bi se nastavilo pregovaranje o sporazumu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

XS
SM
MD
LG