Linkovi

Ambasada SAD u Prištini: Kosovo da odmah ukine takse


Prazne ulice Prištine početkom ove nedelje (Foto: VOA)
Prazne ulice Prištine početkom ove nedelje (Foto: VOA)

Ambasada SAD na Kosovu pozvala je Prištinu da ukine takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH povezujući to pitanje sa aktuelnom pandemijom koronavirusa.

U ovakvim vremenima regionalna i međunarodna saradnja su od vitalnog značaja, navodi se u današnjem (18. mart) saopštenju američke amabasade u Prištini.

"Vreme je da Kosovo i susedi skinu barijere za slobodan protok robe. Ponovo pozivamo Vladu Kosova da preduzme hrabar prvi korak i odmah ukine takse", navodi se u saopštenju.

Vlada Ramuša Haradinaja je u novembru 2018. godine uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao odgovor na kampanju Srbije protiv prijema Kosova u međunarodne institucije. Taj potez prekinuo je dijalog Beograda i Prištine koji se vodio uz posredstvo Evropske unije.

Posle oktobarskih izbora na Kosovu prošle godine, tadašnji opozicioni lider, a današnji premijer Aljbin Kurti obećao je da će ukinuti takse i zameniti ih reciprocitetom.

Međutim, to nije naišlo na odobravanje međunarodne zajednice, na čelu sa SAD, kao ni Kurtijevih koalicionih partnera Demokratskog saveza Kosova, koji traže poptuno ukidanje taksi kako bi se očuvalo prijateljstvo sa SAD.

Vest je preuzeta sa stranice Radija Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG