Linkovi

Ustavni sud suspendovao Tačijevu odluku o mandataru do 29. maja


Zgrada ustavnog suda u Prištini (Foto: VOA)
Zgrada ustavnog suda u Prištini (Foto: VOA)

Ustavni sud Kosova suspendovao je dekret predsednika Kosova Hašima Tačija kojim je za mandatara za sastav nove vlade imenovao Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova.

Ustavni sud je Tačijev ukaz suspendovao do 29. maja. Ova mera je privremena i ona ne dozvoljava Skupštini Kosova da izglasa novu vladu.

Hašim Tači je na Fejsbuku objavio da poštuje odluku suda i pozvao sve institucije i političke partije da urade isto.

Prištinski mediji prenose da je odluku Ustavnog suda pozdravio i vršilac dužnosti premijera Kosova i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji je naveo da vlada smatra da je izricanje privremene mere u javnom interesu i da služi sprovođenju zakona.

"Odluka Ustavnog suda ne prejudicira konačnu odluku, nemojmo se uzbuđivati", rekao je Kurti.

Sud je odluku o privremenoj meri doneo na zahtev poslanika pokreta Samoopredeljenje, koji su se sudu obratili i zahtevom o proceni ustavnosti Tačijevog dekreta.

Predsednik Kosova je tim dekretom, koji je doneo 30. aprila, zahtevao od Avdulaha Hotija da u roku od 15 dana predstavi Skupštini Kosova predlog za sastav nove vlade.

Poslanici Demokratskog saveza Kosova podneli su juče zahtev kosovskom parlamentu za održavanje sednice u subotu 2. maja, na kojoj bi se glasalo o novoj vladi.

XS
SM
MD
LG