Linkovi

Kurti: Između predsednika Kosova i Srbije postoji sporazum


Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: RFE)
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: RFE)

U sredu je održana sednica kosovskog parlamenta koja je bila posvećena odnosima Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, nakon više zahteva iz Vašingtona da se ukinu takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da je ubeđen da između predsednika Kosova i Srbije postoji sporazum i da se zbog toga traži ukidanje takse.

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova Kadri Veselji rekao je da Aljbin Kurti za mesec da nije učinio ništa na polju unutrašnje politike, kad je u pitanju rešavanje problema građana ali je, kako je kazao, za tako malo dana doveo do rizika odnose i prijateljstvo Kosova i Sjedinjenih Američkih Država.

“Nisam verovao da će doći dan da ćemo u Skupštini Kosova na ovaj način razgovarati o važnosti naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nisam verovao da će za samo nekoliko dana ova Vlada stvoriti toliko neizvesnosti, straha kod građana i dileme u državi”

Veselji je uputio i pitanja premijeru Kurtiju da objasni šta postiže svojim stavom o taksama.

“Možete li da garantuje građanima fizičku sigurnost i zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta na celoj teritoriji Kosova. Koje garancije imaju Albanci u svojim domovima na severu Kosova? Možete li da pružite garancije da trupe SAD neće otići sa Kosova i koja je druga alternativa za odnose sa Amerikom?”, pitao je Veselji.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je nakon uvodnih izlaganja predstavnika poslaničkih grupa da taksa na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine nije toliko veliki problem, koliko je kako je kazao nešto drugo u pitanju.

Ne možemo govoriti o ukidanju takse radi početka dijaloga, to je laž. Radi se o ukidanju takse radi okončanja dijaloga sa jednim spremnim sporazumom između dva predsednika. Ubeđen sam da ima spremnog sporazuma, a ono što se traži jeste rušenje Vlade Kosova, da se ja kao premijer oborim, kako bi dobio moć onaj koji je u ime Kosova u tajnim pregovorima postigao sporazum koji će sada servirati ne kako bi počeo dijalog, već kako bi okončao bilo kakvu mogućnost za dijalog“, kazao je Kurti.

Kurti je kazao da voli i poštuje Sjedinjene Američke Države, ali za kako je kazao razliku od predsednika Kosova, poštuje i Evropsku Uniju.

Ja nisam protiv Amerike, ja sam protiv antiamerikanaca, ali moram da kažem jednu stvar. Predsednik je antievropljanin. Baš u vreme kada je trenutni predsednik Kosova za sebe izjavio da je antievropljanin, meni kažu da sam ja antiamerikanac. Ja sam i proamerikanac i proevropljanin. Ja verujem u transatlanski savez. On se izjasnio kao antievropljanin i počeli su napadi protiv mene da sam ja protiv Amerike’’, rekao je Kurti.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši zatražio je od svog koalicionog partnera bezuslovno ukidanje takse.

“"Gospodine premijeru, od vas i od nas se ovde očekuju odluke i niko vas neće smatrati da ste vi bili pod pritiskom Amerike. Vi ste takse nasledili i nemate razloga da nosite ovaj veliki teret, ni privremeno, suprotno od interesa naroda Kosova. Potpuno ukidanje takse nema veze sa voljom naroda, naprotiv ljudi će vas jednog dana i osuđivati ukoliko mi kao vlada pokvarimo odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Gaši.

Podsetimo, predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je u sredu Aljbina Kurtija da ne kasni sa donošenjem odluke "kako Kosovo ne bi otišlo u pogrešnom istorijskom pravcu". Tači zahteva od Kurtija da deluje u skladu sa zahtevima Sjedinjenih Država, koje traže ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se omogućio nastavak procesa dijaloga

XS
SM
MD
LG