Linkovi

SAD privremeno obustavljaju pomoć Kosovu dok ne ukine carine na robu iz Srbije


Amblem "Milenijum Čelendž Korporejšn" (Foto: www.mcc.gov)
Amblem "Milenijum Čelendž Korporejšn" (Foto: www.mcc.gov)

Agencija američke vlade "Milenijum Čelendž Korporejšn" (MCC) saopštila je da će privremeno obustaviti programe ekonomskog razvoja na Kosovu dok Priština ne ukine takse na robu iz Srbije.

"Pozicija Sjedinjenih Američkih Država po pitanju kosovskih taksi na robu iz Srbije je jasna. Ukidanje tih taksi će poboljšati kosovsku privredu i pomoći da se smanji siromaštvo kroz ekonomski rast", navodi se u saopštenju američke agencije.

Sve dok se ne reši pitanje kosovskih taksi, Agencija ističe da će pauzirati primenu dva programa čija vrednost iznosi oko 44 miliona dolara.

"Odluka da se nastavi sa programima MC C zasniva se na akcijama kosovske vlade", navodi se u saopštenju američke agencije.

U saopštenju se navodi da se "Milenijum Čelendž Korporejšn" nada da će kosovska vlada izabrati da, kako je ukazano, brzo reši pitanje taksi kako bi se nastavilo sa programima podrške.

"Milenijum Čelendž Korporejšn" je nezavisna agencija američke vlade koju je osnovao američki Kongres 2004. Njen delokrug rada je raspodela pomoći stranim državama.

Carine i prekid dijaloga

Carine u iznosu od sto odsto na uvozne proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine Vlada Kosova, čiji je premijer bio Ramuš Haradinaj, uvela je novembra 2018. godine, obrazlažući ih kontramerom zbog međunarodne kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova koju vode vlasti Srbije i blokiranje prijema Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i Međunarodnu policijsku organizaciju (INTERPOL).

To je uticalo na odluku vlasti Srbije da suspenduju učešće u dijalogu sa Kosovom o normalizaciji odnosa, koji dve strane vode, podsredstvom Evropske unije od 2011. godine. Dijalog bi trebalo da rezultira sveobuhvatnim sporazumom Beograda i Prištine.

Sjedinjene Države, koje su se u poslednjih nekoliko meseci aktivnije uključile u taj proces (posredstvom specijalnog izaslanika Bele kuće, ambasadora Ričarda Grenela, Srbija i Kosovo potpisali su pisma o namerama o uspostavljanju aviolinije između Beograda i Prištine, obnovi železničkog saobraćaja i izgradnji autoputa), od Kosova izričito traže ukidanje carina na uvozne proizvode iz Srbije i BiH.

Sa druge strane, novoizabrani kosovski premijer Aljbin Kurti, najavio je da će Kosovo od 15. marta početi postupno ukidanje carina - počeviši od tarifa na sirovine. Taj potez bi, kako je najavio, do 1. aprila doprineo potpunom ukidanju tog nameta - ukoliko bi Srbija prekinula kampanju povlačenja kosovske nezavisnosti i ukinula trgovinske barijere sa Kosovom.

Ričard Grenel, američki posrednik u dijalogu koji se protekle sedmice u Vašingtonu sastao sa predsednicima Kosova i Srbije Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem, predlog kosovskog premijera odbacio je kao polumeru.

U međuvremenu, nekoliko američkih zvaničnika u javnost je počelo da iznosi inicijative o mogućem povlačenju američkih trupa sa Kosova - raspoređenih u sastavu snaga KFORA - zaštitnog vojnog korpusa NATO-a čija je misija očuvanje mira na Kosovu posle sukoba vojno-policijskih snaga nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije i pobunjeničke Oslobodilačke vojske Kosova. Sukob vođen 1998.-1999, nakon vazdušne interevencije Severnoatlantske alijanse, okončan je Kumanovskim sporazumom i povlačenjem tadašnjih jugoslovenskih snaga sa Kosova.

XS
SM
MD
LG