Linkovi

Američki senator pozvao Kosovo da ukine takse


Senator iz Džordžije Dejvid Perdju na pretresu Odbora za oružane snage Senata SAD, 3. decembra 2019. godine (Foto: AP/Alex Brandon)
Senator iz Džordžije Dejvid Perdju na pretresu Odbora za oružane snage Senata SAD, 3. decembra 2019. godine (Foto: AP/Alex Brandon)

Senator iz američke savezne države Džordžija Dejvid Perdju zatražio je od kosovskih vlasti da ukinu sve takse na uvoz robe iz Srbije, upozoravajući, da bi u suprotnom "SAD trebalo da razmisle o svom vojnom prisustvu tamo".

To je zatim podržao Donald Tramp mlađi, sin predsednika SAD Donalda Trampa, poručivši da se slaže i da je vreme da se "650 vojnika sa Kosova vrate kući".

"Više od dve decenije, američke snage pomažu u održavanju mira između Kosova i Srbije. Sada, kada je istorijski napredak na vidiku, Kosovo mora da uradi svoj deo i ukine sve takse Srbiji", poručio je senator Perdju na Tviteru i zaključio:

"Ukoliko Kosovo nije potpuno posvećeno miru, onda bi SAD trebalo da razmisle o svom prisustvu tamo".

Hiseni: Grenel smatra da se kosovski lideri ponašaju neodgovorno

U međuvremenu, predstavnik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Skender Hiseni, koga je lider te stranke imenovao da razgovara sa specijalnim američkim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom saopštio je da mu je ambasador Grenel preneo da SAD ne mogu da zaštite Kosovo od sebe, odnosno od neodgovornog ponašanja vlade i njenih lidera.

Hiseni je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je garantovao Grenelu da
DSK nikada neće dozvoliti da se partnerstvo sa Amerikom prekine.

„Uverio sam ambasadora Grenela da je za DSK i narod Kosova strateško partnerstvo i posebno prijateljstvo sa SAD sveto i nezamenljivo. DSK nikada neće dozvoliti da se to partnerstvo prekine i ostaje posvećena i odlučna da usko koordinira i da se usaglašava sa SAD u svakoj oblasti ", naveo je Hiseni, prvi minstar spoljnih poslova u istoriji Kosova, koji je posle služio i kao ministar unutrašnjih poslova.

Grenelova poruka bila je jasna, dodao je Hiseni..

"Amerika ne može da zaštiti Kosovo od sebe, zapravo od neodgovornog ponašanja vlade i njenih lidera, bila je poruka ambasadora Grenela, koji je dodao da Amerika ne može da nastavi da troši stotine miliona dolara na vojnu i drugu pomoć za projekte u zemlji, u kojoj vlada radi protiv interesa svojih građana".

XS
SM
MD
LG