Linkovi

Američke diplomate: Ne postoji tajni plan za razmenu teritorija Srbije i Kosova


Ne postoji tajni plan za razmenu teritorija Srbije i Kosova, poručili su u zajedničkom saopštenju specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel, američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet i specijalni predstavnik američke administracije za zapadni Balkan Metju Palmer.

“Želimo da jasno stavimo na znanje da nema tajnog plana o razmeni teritorija kako su neki spekulisali. Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika Trampa, nikada nije video niti razgoarao o takvom planu”, navodi se u saopštenju.

Kako su poručili Grenel, Kosnet i Palmer, fokus američke vlade je da podrži nedavno postignute sporazume o obnovi avionskog, železničkog i drumskog saobraćaja između Kosova i Srbije, u cilju poboljšanja ekonomske situacije i stvaranja ekonomskog zamaha.

“Verujemo da će taj zamah dati novu energiju procesu koji bi vodio međusobnom priznanju”, ističe se u zajedničkom saopštenju trojice američkih diplomata.

Grenel, Palmer i Kosnet takođe su pozvali kosovske lidere da u potpunosti ukinu carine uvedene Srbiji. Izrazili su uverenje da nanose štetu građanima Kosova jer sprečavaju regionalnu saradnju u borbu protiv COVID-19, između ostalog i zato što je se zbog njih odlaže dostava preko potrebnih zaliha Kosovu, ali i zato što ometaju ekonomski rast.

“SAD stoje uz građane Kosova”, ističe se u saopštenju u kojem su pohvaljeni napori zdravstvenih profesionalaca koji vredno i uz velike rizike rade na tome da spreče širenje koronavirusa na Kosovu.

“U vreme neizvesnosti, pozivamo kosovske lidere da slede Ustav Kosova i vladavinu zakona”, poručili su Ričard Grenel, Metju Palmer i Filip Kosnet, izražavajući spremnost da sarađuju sa svakom vladom Kosova koja se formira kroz ustavni proces.

XS
SM
MD
LG