Linkovi

Grenel: Ne postoji tajni sporazum o razmeni teritorija Kosova i Srbije, treba ukinuti carine


Ambasador Ričard Grenel, arhivska fotografija (Foto: AP)
Ambasador Ričard Grenel, arhivska fotografija (Foto: AP)

Ambasador Ričard Grenel, izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova, izjavio je da o razmeni teritorija nikada nije razgovarano u njegovom prisustvu i da ne postoji tajni dogovor o tome. Grenel je u telefonskom intervjuu prištinskoj televiziji T7, čiji je deo preneo albanski servis Glasa Amerike, ponovio zahtev za ukidanjem carina na robu iz Srbije - što je, kako je rekao, isticao na svim sastancima koje je imao sa kosovskim političkim liderima.

"Sjedinjene Države, već dugo smatraju da carine od sto odsto najviše štete ekonomiji i građanima Kosova. Taj stav preneli smo svim liderima pre i posle izbora i očekivali da će taj potez biti povučen", rekao je Grenel.

Prema njegovim rečima sa tim se saglasio i Aljbin Kurti, kome je kao premijeru Kosova parlament izglasao nepoverenje.

„Sto odsto. Pogledao me u oči i rekao da će ukinuti carine“, rekao je Grenel.

Kurti je krajem februara objavio plan o postepenom ukidanju carina, koje je prvo trebali 15. marta da budu ukinute na sirovine koje Kosovo uvozi iz Srbije, a potom do prvog aprila i na uvoznu robu - uz uslov da Srbija prekine da otežava trgovanje sa Kosovom i prekine sa kampanjom povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. U slučaju da Srbija to ne prihvati - Kurti je najavio da bi carine na uvozne proizvode bile ponovo uvedene do 15. juna.

Kurtijeve namere Grenel je odbacio kao polumere koje se ne mogu prihvatiti.

Nakon toga koalicioni partner Kurtijevog Pokreta samoopredeljenja, Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je da se carine odmah u potpunosti ukinu. Nesuglasice unutar vladajuće koalicije kulminirale su razrešenjem bivšeg ministra unutrašnjih poslova iz redova DSK-a, a potom je Skupština Kosova u sredu rasrpavljala i izglasala nepoverenje Kurtiju.

Tokom rasprave Kurti je rekao da veruje da postoji spreman dogovor između kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, glavnih pregovarača dve strane u briselskom dijalogu, o razmeni teritorija.

Grenel je u intervjuu televiziji T7 da o tome nikada nije razgovarano.

"Nikada. To nikada nije postavljeno kao pitanje u mom prisustvu i kao što rekoh, to nije nešto što sam video ili o čemu sam razgovarao. Dozvolite mi da budem vrlo jasan - govorio sam to i ranije. Objavljivali smo to na društvenoj mreži Tviter, davali izjave medijima kada bi ih zatražili. To su glasine - radi se o glasinama. Mi to govorimo već neko vreme, ali pojedini odlučuju da u to ne veruju i to nema veze sa nama. Mi ćemo nastaviti da objavljujemo no što su činjenice - a činjenica je da nikada nisam video tajni sporazum i da o tome nikada nije raspravljano. To nije opcija", rekao je Grenel.

U međuvremenu, Aljbin Kurti sada vršilac dužnosti premijera Kosova, objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk da se dva puta sastao sa ambasadorom Grenelom.

"Oba puta sam ga pogledao u oči. Nikada nisam rekao da ćemo ukinuti carine od sto odsto bez reciprociteta. Treba pozdraviti i ohrabriti eksplicitnu izjavu ambasadora Grenela kojom odbcuje postojanje planova o teritorijalnoj razmeni", napisao je Kurti.

U zajedničkoj izjavi u četvrtak, ambasador Grenel, američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet i specijalni predstavnik za zapadni Balkan, Metju Palmer istakli su da ne postoji tajni plan razmene teritorija između Kosova i Srbije. Navedeno je da bi razgovori dve zemlje trebalo da vode uzajamnom priznavanju.

XS
SM
MD
LG